Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Umanismul Secular


Umanismul Secular este o filosofie umanistă care susține rațiunea, morala și justiția, respingând în mod explicit ritualurile și ceremoniile ca mijloc de a afirma poziția față de viață. Umanismul Secular promovează educația științifică, gândirea critică și înțelegerea bazată pe dovezi a lumii naturale, cu scopul de a birui fundamentalismul religios, superstiția, intoleranța și suferința umană.

Este o filosofie de viață cuprinzătoare, care se concentrează pe modalitatea prin care oamenii pot duce vieți fericite și funcționale. Deși postulează că oamenii sunt capabili de a fi etici și morali fără religie sau Dumnezeu, nu consideră oamenii ca fiind intrinsec buni sau superiori lumii naturale. Mai degrabă, filosofia umanistă de viață subliniază responsabilitatea și consecințele etice ale deciziilor umanității.

La baza acestei filosofii stă noțiunea că orice ideologie, religioasă sau politică, ar trebui examinată cu atenție de fiecare individ și nu acceptată sau respinsă pe baza credinței. O altă caracteristică esențială a Umanismului Secular este continua căutare a adevărului prin știință și intelect.

Vezi și:
Ce este Umanismul Secular?

Advertisements

3 responses to “Umanismul Secular

  1. Pingback: Sunteți umanist secular? « Umanism Secular

  2. Pingback: Conferința Umanistă „Educație, Știință și Drepturile Omului” | Palatul Parlamentului | Umanism Secular

  3. Pingback: Nu există valori creștine | Umanism Secular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: