Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Ateismul nu a omorât pe nimeni


Unul dintre argumentele folosite de atei împotriva religiei este violența ei și violența de care au dat dovadă credincioșii de-a lungul timpului. Oamenii s-au măcelărit între ei în grupuri mari din cauza diferențelor dintre credințele religioase pe care le aveau sau din cauza diferențelor justificate și intensificate de aceștia prin retorică religioasă. Oricare ar fi cazul, în numele religiei s-a vărsat foarte mult sânge. Poate fi spus același lucru despre atei și ateism? Nu au omorât ateii mai mulți oameni în numele ateismului decât teiștii în numele religiei de care aparțineau? Nu: ateismul nu este o filosofie sau o ideologie. Ateismul nu a omorât pe nimeni.

Câte crime au fost comise de comuniști în numele ateismului și secularismului?
Niciuna, probabil. Cum se poate? Milioane de oameni au murit în Rusia si China sub guverne comuniste – iar aceste guverne erau și seculare și atee. Deci nu au fost acei oameni omorâți din cauza ateismului – chiar și a secularismului? Nu. Aceasta ar fi o eroare logică, deoarece concluzia nu reiese din premise. Ateismul în sine nu este un principiu, o cauză sau o filozofie, un sistem de credință pentru care oamenii se luptă, mor sau în numele căruia ucid. A fi omorât de un ateu nu înseamnă a fi omorât în numele ateismului, așa cum a fi omorât de o persoana înaltă nu înseamnă a fi omorât în numele înălțimii. Comuniștii nu ucid în numele ateismului.

Mulți cred că Hitler a fost un ateu care a omorât milioane de oameni în numele ateismului și al secularismului.
O imagine populară a naziștilor este că aceștia au fost fundamental anti-creștini, în timp ce creștinii erau anti-nazism. De fapt, creștinii germani susțineau naziștii, crezând că Adolf Hitler a fost un dar de la Dumnezeu către poporul german. Partidul Național Socialist promova explicit creștinismul în platforma sa politică. Milioane de creștini în Germania, nu numai că îi susțineau cu entuziasm pe Hitler și naziști, dar o făceau în baza credințelor creștine. Hitler nu a fost ateu.

Din moment ce ateismul nu are o dogmă este dificil să găsim o legătură cauzală între ateism și comportamentul imoral sau predispunerea la comiterea de atrocități. Este adesea mult mai ușor să găsești o cauză ce-și are rădăcinile într-o credință a făptașului. Spre exemplu, afirmația „Stalin a ordonat executarea a mii de oameni pentru că era ateu” este un non sequitur cât se poate de clar. Pe de altă parte, „Stalin a ordonat executarea a mii de oameni datorită credinței că aceștia reprezentau o amenințare la adresa comunismului”, deși irațională și scârboasă, măcar poate trece drept o afirmație ce se bucură de o oarecare consistență internă.

Stalin și Mao nu au comis atrocități din cauza ateismului lor. Nimic din ceea ce privește ateismul nu duce la genocid și crime împotriva umanităţii. Pe de altă parte, în cazul Inchiziției putem spune că atrocitățile comise au avut loc din cauza doctrinei bisericii și a gândurilor/acțiunilor celor considerați ca fiind eretici. Creștinismul poate fi blamat în această instanță, în timp ce în exemplul de mai sus ateismul nu poate fi condamnat pentru așa ceva. Acțiunile totalitariste au mai multe în comun cu religia decât cu valorile seculare. Câmpurile morții, Gulagul și Holocaustul nu sunt rezultatul unei societăți care a devenit prea atașată de gândirea critică sau care solicita prea multe dovezi. Hitler a fost creștin romano-catolic. Soldații săi purtau emblema cu „Got mitt uns” adică „Dumnezeu e cu noi”.

Vezi și:
Moralitatea

Fundația Moralității – Naturală sau Supranaturală
Crimele Ateismului

5 responses to “Ateismul nu a omorât pe nimeni

 1. Cristina 2011-11-28 at 04:14

  Serios? Dar Hitler, Stalin, Mao si restul ce au facut?

 2. Umanism Secular 2011-11-29 at 00:04

  Serios? Dar Hitler, Stalin, Mao si restul ce au facut?

  Dacă ai fi citit ce am scris înainte de a posta (automat) o întrebare ca răspuns la titlu, ai fi observat că articolul oferă un răspuns exact acestei false probleme. Ateismul este o poziție singulară față de o întrebare singulară. Nu este o viziune asupra lumii, nu are dogme, doctrine, ritualuri, autorități, cărți. Acești indivizi nu au ucis în numele ateismului, regimurile lor fiind dogmatice la bază și dând naștere cultului personalității, asemeni cultului religios. Auschwitz, gulag-ul și câmpurile morții nu sunt exemple a ceea ce se întâmplă când ființele umane resping dogma religioasă; sunt exemple ale dogmelor politice, ideologiilor rasiste, naționaliste, duse la extrem. Nu există vreo societate în istoria lumii care să fi suferit vreodată pentru că oamenii erau prea raționali.

 3. Pingback: Moralitate Religioasă | Umanism Secular

 4. Om Preot 2014-07-24 at 21:35

  In primul rand ateismul reprezinta nimic ,nu are valori, morala sau traditii si in felul acesta predispune la astfel de practici ( evident in numele progresului )
  2 Doar 7 procente din razboaiele lumii au avut un caracter religios
  3 Comunismul se are ca principiu ateismul ,transformand omul intr-un simplu animal manipulat de oameni ca Stalin, Ceausescu,Mao , prin ateism omul isi pierde demnitatea si devine dependent de materie si de cultul personalitatii care are tot un caracter ateu , Idolatrizand materia .
  4 filozofiile lui Hitler se bazau pe legendele germane si nu avea legatura cu Crestinismul.
  In final , nu te mai prostii si inghite idea ca ateimul nu reprezinta stinta sau rationamentul ci doar o degradare a omului creata de schizofrenia cauzata de Marxism si nu mai face pe desteptul, ca toti ateii din secolul 21 si-au scris cartile despre religia imitand principiile create de oamenii ca Marx Lenin a caror monstruozitate a ucis 100 de milioane de oamenii. Si acest articol care vrea sa va reprezinte ca niste mielusei neinteles imi provoaca mila si sila .
  P.S Incercati sa veniti cu ceva original si nu mai copiati ce zic americanii.

  • Umanism Secular 2014-08-04 at 21:06

   In primul rand ateismul reprezinta nimic ,nu are valori, morala sau traditii si in felul acesta predispune la astfel de practici ( evident in numele progresului )

   E ca și cum ai spune „blocul tău nu are roți, nu are clopotniță și nu știe nici să latre, drept pentru care mă determină să fur chiloți de damă”… Intri în discuția asta fără să cunoști definiția ateismului și te bazezi pe falsa presupunere conform căreia moralitatea este inseparabilă de teism și religie. Ar fi fost mai înțelept dacă aduceai în discuție umanismul secular.

   Religiile nu sunt altceva decât o excrescență a unor mituri antice și a unor dogme predate din generație în generație pe cale necritică, formalizate în credințe, ritualuri și tradiții, multe dintre ele de-a dreptul scârboase.

   Simpla lipsă a credinței în existența zeilor (sau a spiridușilor, în mod analog) nu va inspira o persoană să critice religia, credințele religioase sau teismul. Cu atât mai puțin să omoare pe cineva. A fi omorât de către un ateu înseamnă a fi omorât în numele ateismului cam în aceeași măsură cu a fi omorât de o persoană înaltă în numele înălțimii. Ești un mare preot!

   Mao, Stalin și Pol Pot nu credeau în existența zeilor, dar acesta nu era singurul lucru pe care îl aveau în comun: toți trei erau asiatici (dpdv geografic), bărbați, criminali și… comuniști. Fiecare lider comunist a purtat pantaloni la un moment dat. Pantalonii au cam aceeași relevanță în ceea ce privește crimele în masă precum ateismul și prezintă o corelație mult mai puternică atât pentru criminali în masă religioși, cât și nereligioși.

   Este un fapt că atunci când oamenii sunt uciși în masă de către un regim „ateu”, nu este „în numele” ateismului. Așa ceva este absurd, o idee cretină. Dar atunci când oamenii sunt uciși în masa de către un grup religios, este aproape întotdeauna în mod explicit sub stindardul numitei religii.

   Din moment ce ateismul nu are o dogmă este dificil să găsim o legătură cauzală între ateism și comportamentul imoral sau predispunerea la comiterea de atrocități. Este adesea mult mai ușor să găsești o cauză ce-și are rădăcinile într-o credință a făptașului: http://www.nbcnews.com/id/8347530/ns/us_news-crime_and_courts/t/exorcism-romania-ends-death/

   2 Doar 7 procente din razboaiele lumii au avut un caracter religios

   Nu știu cum ai putea calcula așa ceva. Dar dacă ți-au ieșit ție doar 7 procente, atunci e ok. Era grav de la 8 în sus. În 1801 la București, datorită preoților ortodocși au murit doar 128 de evrei. Și oricum o meritau, pentru că sugeau sângele creștinilor, nu? E ok! Trăiască fundamentalismul ortodox răsăritean! Am aprofundat în răspunsul meu pentru celălalt comentariu lăsat de tine.

   Comunismul se are ca principiu ateismul ,transformand omul intr-un simplu animal manipulat de oameni ca Stalin, Ceausescu,Mao

   Zise el, ca un preot. Îți recomand niște Ayn Rand în cazul ăsta. S-a opus teocrației, monarhiei absolute, nazismului, fascismului, comunismului, socialismului democratic și dicaturii (Peikoff 1991, pp. 369). Și dacă(-L) mai lăsai din brațe pe domnul zeu și aterizai pe tastatura „ateistă” pentru a căuta informație în loc de a face prozelitism de mahala pe umanismsecular, poate găseai și link-ul următor: https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_communism

   prin ateism omul isi pierde demnitatea si devine dependent de materie si de cultul personalitatii care are tot un caracter ateu , Idolatrizand materia .

   Lipsa credinței în existența zeilor nu transformă omul într-un animal de casă și nici în altfel de animale, mai mici sau mai mari, manipulate (sau manipulabile pentru nonpreoți) de către alți oameni. Ființele umane (atei și teiști deopotrivă) se disting de alte primate prin locomoția bipedă și în mod special prin neocortexul mai dezvoltat, cortexul prefrontal și lobii temporali, ce ne permit nivele crescute de raționament abstract, limbaj, rezolvarea problemelor și cultură prin deprinderi sociale.

   Am observat adesea greșeala de a contrasta materialismul (ca preocupare cu obiectele și conforturile materiale) cu superstițiile religioase. Dacă ateii nu au o religie anume sau credințe netestate, înseamnă că tot ce le rămâne este confortul material. În realitate, un astfel de materialism poate fi de asemenea contrastat cu valorile culturale și intelectuale. Este loc destul pentru un ateu să aibă interese care nu sunt materiale, fără să aibă nevoie de religie sau teism sau credințe bizare în general.

   Ateismul este o poziție singulară față de o întrebare singulară. Nu este o viziune asupra lumii, nu are dogme, doctrine, ritualuri, autorități, cărți. Acești indivizi nu au ucis în numele ateismului, regimurile lor fiind dogmatice la bază și dând naștere cultului personalității, asemeni cultului religios (dumnezeirea poate fi asemuită unei dictaturi celeste, o Corea de Nord divină). Auschwitz, gulag-ul și câmpurile morții nu sunt exemple a ceea ce se întâmplă când ființele umane resping dogma religioasă; sunt exemple ale dogmelor politice, ideologiilor rasiste, naționaliste, duse la extrem.

   4 filozofiile lui Hitler se bazau pe legendele germane si nu avea legatura cu Crestinismul

   Când vei găsi pe un blog afirmația „filosofiile lu’ Hitler se baza pe creștinism”, te invit să copiezi fraza de mai sus în secțiunea de comentarii. Pe de altă parte Führer-ul, crescut în catolicism scria în Mein Kampf că faptele sale împotriva evreilor au fost comise sub inspirația și instrucțiunile directe ale preaputernicului Dumnezeu. Got mitt uns, preotule! Nu îndrăzni să mai aduci vreodată în discuție treaba asta. Ia o carte de istorie a fascismului și înlocuiește cuvântul fascist cu catolic extrem. Nu trebuie să mai schimbi vreun cuvânt. A spune că ateismul este cauza înseamnă a face o insultă deliberată pe care nu o voi tolera pe acest blog.

   In final , nu te mai prostii si inghite idea ca ateimul nu reprezinta stinta sau rationamentul ci doar o degradare a omului creata de schizofrenia cauzata de Marxism si nu mai face pe desteptul, ca toti ateii din secolul 21 si-au scris cartile despre religia imitand principiile create de oamenii ca Marx Lenin a caror monstruozitate a ucis 100 de milioane de oamenii. Si acest articol care vrea sa va reprezinte ca niste mielusei neinteles imi provoaca mila si sila .

   Ateismul nu reprezintă știința și iarna nu-i ca vara. Mărul cade din copac. Eu cred că ai citit un blog și ai răspuns pe altul, fiind cam preot din câte îmi dau eu seama despre tine. Religioșii susțin adesea că milioanele de oameni au murit din cauza comunismului pentru că era un sistem ateu, drept pentru care ateismul este periculos. Însă acesta este o greșeală de argumentare și o dovadă a lipsei de cunoaștere. Cu alte cuvinte, stai prost și cu logica, dar și cu istoria (deschide o pagină de Wikipedia dacă dorești să cunoști motivele pentru care au fost omorâți acei oameni).

   A spune doar că cineva este ateu sau că nu crede în existența zânelor nu înseamnă că spunem ceva despre filosofia sa de viață. Lipsa credinței în zâne poate deci să facă parte dintr-o viziune asupra vieții dar nu reprezintă în sine o viziune asupra vieții. Așa-mi trebuie dacă discut cu preoți!

   Credința în absența dovezilor inspiră violența în cel puțin două moduri. Primul, pentru că oamenii omoară adesea alți oameni, având impresia că omulețul invizibil din ceruri vrea ca ei să facă treaba asta… Al doilea, mult mai mulți oameni intră în conflict unii cu alții pentru că își definesc o comunitate morală în baza afilierii religioase…

   P.S Incercati sa veniti cu ceva original si nu mai copiati ce zic americanii.

   Eu nu sunt voi. Iar asta cu nu vă luați după americani a fost apoteotică. Lipsa credinței în existența spiridușilor sau a zeilor nu ține bre nea preotule de americani sau de japonezi sau de vreo țară în general. Vorbim despre poziția implicită, care ține mai mult de bun simț. Țările nu dețin monopol intelectual asupra ideilor vehiculate de către gânditorii liberi. Și oricum, contează mai mult dacă un lucru e adevărat sau nu decât dacă vine „de la americani” sau nu. Preotule!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: