Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Religia și Sărăcia


Religia si Saracia

Religia și Sărăcia

Luca 12: 33- 34 Vindeţi averile voastre şi daţi milostenie; faceţi-vă pungi care nu se învechesc, comoară neîmpuţinată în ceruri, unde fur nu se apropie, nici molie nu o strică. Căci unde este comoara voastră, acolo este inima voastră.”

Matei 19:21 Dacă vrei să fii desăvârşit”, i-a zis Isus, du-te de vinde ce ai, dă la săraci, şi vei avea o comoară în cer! Apoi vino, şi urmează-Mă.”

Sărăcia și foametea sunt fără îndoială probleme mondiale. Cauzele sunt adesea destul de clare. Dar ce este de făcut? Un interes aparte îl constituie principalele religii și măsurile lor împotriva acestor probleme. Despre ce pierd mai mult timp plângându-se capii marilor religii, decât despre alte religii, căsătoriile între homosexuali și copiii înfometați?

Aproape jumătate din populația lumii trăiește cu mai puțin de doi dolari pe zi. Conform UNICEF, 30000 de copii mor în fiecare an din cauza sărăciei. Și mor în liniște în unele din cele mai sărace sate de pe planetă, departe de ochii și conștiința lumii. Se pare că indiferent cât și cum te rogi pentru acești copii, pur și simplu nu funcționează.

Sărăcia nu este și nu poate fi trecută drept voia Domnului. Sărăcia poate fi și trebuie înlăturată. Omul trebuie să își croiască drum departe de chingile sărăciei. Numai atunci vom putea să ne considerăm cu adevărat demni de realizările noastre științifice și intelectuale.

Fiecare dintre religiile majore, din câte cunosc, accentuează importanța hrănirii săracilor. În fiecare dintre religiile majore, hrănirea celor înfometați este tratată drept o însușire morală pozitivă. Asta înseamnă că singurul motiv pentru care atâția oameni mor de foame este că adepții acestor religii eșuează în a se ridica la nivelul învățăturii propriei religii. Și cu toate acestea, aceiași adepți insistă că religia este necesară pentru un comportament moral adecvat.

Vezi și:
Moralitatea
Ateism, moralitate și religie
Fundația moralității – naturală sau supranaturală?

Advertisements

7 responses to “Religia și Sărăcia

 1. filozofeme 2011-12-08 at 20:58

  Îţi iese ceva din campania asta, materialistule ?! Glumeam…

  Nu, pe bune-acuma, chiar eşti … pe bune ?

 2. filozofeme 2011-12-09 at 12:15

  Adică chiar o faci din convingere ? Sincer ?

  • Umanism Secular 2011-12-09 at 15:59

   Îţi iese ceva din campania asta, materialistule ?! Glumeam…

   Nu, pe bune-acuma, chiar eşti … pe bune ?

   Am observat adesea greșeala de a contrasta materialismul (ca preocupare cu obiectele și conforturile materiale) cu valorile religioase ori spirituale. Dacă ateii nu au o religie anume sau credințe spirituale, înseamnă că tot ce le rămâne este confortul material. În realitate, un astfel de materialism poate fi de asemenea contrastat cu valorile culturale și intelectuale. Este loc destul pentru un ateu să aibă interese care nu sunt materiale, fără să aibă nevoie de religie sau teism.

   De asemenea, este important să evidențiem că materialismul nu trebuie demis fără recurs. Nu este greu să argumentăm împotriva unei preocupări cu bunurile materiale și confortul care ne deconectează de la valorile culturale și intelectuale, dar nici nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de ideea conform căreia confortul material nu are absolut nicio valoare și trebuie demis întru totul. Suntem ființe fizice și materiale, până la urmă și asta înseamnă ca astfel de conforturi materiale sunt parte din viețile noastre. Dacă le respingem complet, respingem parte din ce este bun din viață. Ceea ce trebuie să facem, este să ajungem la un fel de consens rezonabil între bunurile materiale și valorile intelectuale sau culturale. Nu avem nevoie însă de zei sau religii care să ne ajute să atingem un astfel de consens.

   Adică chiar o faci din convingere ? Sincer ?

   Când spui că „o fac”, te referi la faptul că promovez gândirea critică, educația științifică și înțelegerea bazată pe dovezi a lumii naturale? Scopul este de a înlătura fundamentalismul religios, superstiția, intoleranța și suferința umană. Voi continua să „o fac” până când se va dovedi că este bine să fi ignorant și să te mulțumești cu a nu înțelege lumea, să te mulțumești cu răspunsuri care nu pot fi numite răspunsuri. Scepticism înseamnă a fi dispus să renunți la propriile idei atunci când apar unele mai bune. Susțin că cineva trebuie să adopte o părere pe bază de dovezi și argumente, că dogmele și ideologiile ar trebui testate în loc de a fi acceptate pur și simplu, pe bază de credință. Scepticismul este opusul credinței, al convingerii oarbe. Este căutarea onestă de cunoaștere, o metodologie puternică și pozitivă. Acestea sunt motivele mele: consider că putem, cu ajutorul rațiunii și al unui schimb deschis de idei, bunăvoință și toleranță, să progresăm spre a construi o lume mai bună pentru noi și copiii noștri.

   http://wp.me/p21oRI-2l

 3. Umanism Secular 2011-12-11 at 23:21

  Să trăiţi, dom’ profesor… Mă copleşirăţi !

  Combinația dintre tonul zeflemitor și aerul condescendent este o dovadă de îngâmfare specifică celor care pretind că se află în posesia adevărului absolut. Este evident că nu trebuie să fii profesor sau om de știință pentru a privi cu scepticism convingerea că există un om invizibil care trăiește în cer și vede tot timpul ceea ce faci…

 4. Pingback: Religia este dăunătoare societății: atitudinea față de femei | Umanism Secular

 5. Pingback: On The Turning Away | Umanism Secular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: