Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Existenta lui Iisus


Nu avem dovezi ferme că Iisus din Nazaret ar fi existat. Cele patru evanghelii nu cad de acord asupra vreunui aspect important al vieții sale (data, locul nașterii, paternitatea etc). Discrepanțele sunt majore. Profetul Mahomed putem spune că este un personaj istoric, însă asta nu conferă veridicitate ideii că i-ar fi dictat un arhanghel Coranul.

Nu avem motive să credem că așa-numitul Iisus din Nazaret ar fi existat.

Aproape toți experții sunt de acord că Iisus din Biblie (scrisă la 30 de ani după presupusa lui moarte) este un amalgam de mituri, legende și ceva dovezi istorice, așadar ce putem știi despre adevăratul Iisus? Timp de peste 150 de ani, savanții au încercat să răspundă la această întrebare, însă din nefericire, căutarea lui Iisus cel istoric a produs atâtea imagini diferite ale lui Iisus câți oameni au studiat subiectul. Rezultatul este o masă confuză de opinii disparate, fără un consens în privința întâmplărilor din zorii creștinismului.

Consider că toată această dezbatere interminabilă despre istoricitatea personajului Iisus este în mare parte un red herring și mă deranjează când aud atei care au o certitudine aproape dogmatică asupra imposibilității existenței unui Iisus istoric. Ar înseamna că își asumă povara adevărului. În cele din urmă, dacă a existat într-adevăr un asemenea personaj în perioada respectivă sau nu, este irelevant pentru problema existenței unui dumnezeu.

Pretențiile divine sau supranaturale făcute despre Iisus în evanghelii nu devin în vreun fel adevărate datorită eventualei posibilități de a indica spre un personaj care ar fi putut exista cu adevărat. Doar pentru că am putea avea sau nu dovezi pentru un Iisus istoric, nu dovedește nimic despre înmulțirea pâinilor și a peștilor, învierea, umblatul pe mare, apariția în fața ucenicilor după înviere sub forma unui alt individ. În cele din urmă nu contează. Este posibilă existența unei figuri istorice, un rabin real, care să fi inspirat personajul mitologizat și ficționalizat mai târziu. A fost Abraham Lincoln Vânătorul de Vampiri adevărat? Răspunsul este da, exceptând partea cu vânatul de vampiri. Este cu certitudine bazat pe un personaj care știm că e real, dar atributul „Vânătorul de Vampiri” nu are nicio legătură cu ce făcea el de fapt.

Și chiar dacă ar fi să acceptăm toate pretențiile – Imaculata Concepție, naşterea din fecioară, învierea, Bunavestire și Adormirea Maicii Domnului – asta tot nu dovedește adevărul afirmației „Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine”, doctrina centrală a lui Iisus din Nazaret. Este o afirmație ridicolă și imorală. Înseamnă că omul acesta ori era un maniac, un bolnav, un om rău, ori credea că lumea se va sfârși numaidecât și că el a fost cel căruia i s-a poruncit să anunțe acest lucru amăgiților locuitori ai Palestinei din epoca bronzului. Pentru că în cazul în care nu credea că este mandatat divin, cuvintele sale nu ar fi fost incorecte sau false, ci ar fi fost haine.

6 responses to “Existenta lui Iisus

  1. Pingback: gizăs iz beck | Umanism Secular

  2. Pingback: Credința în miracole | Umanism Secular

  3. Pingback: Izbăvirea prin expiere indirectă | Umanism Secular

  4. Pingback: Nu există valori creștine | Umanism Secular

  5. Pingback: Mocanu Cristian Cătălin: Potopul Ortodox | Umanism Secular

  6. Pingback: Teologie feministă | Umanism Secular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: