Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Religia Șervețelului – singura credință adevărată


Șervețelismul este singura religie adevărată

Este logică circulară să ceri cuiva să creadă înainte de a evalua dovezile care justifică o anume credință, întrucât credința afectează procesul de evaluare. Religia oficială a șervețelului – dacă este scrisă, trebuie să fie adevărată, corect? Logica circulară funcționează pentru că logica circulară funcționează. Biblia este adevărată pentru că Biblia îmi spune să cred în Biblie.

A cita din Biblie pentru a dovedi adevărul Bibliei este privit ca un argument circular sau ilogic, intrucât a cita din Biblie pentru a dovedi adevărul Bibliei presupune că Biblia este adevărată, adică exact ce se urmărea să se dovedească.

Religia Șervețelului este singura religie adevărată pentru că așa scrie pe Șervețel.

religia servețelului

religia servețelului

Poate fi folosit cu succes acest argument când ești prins în pânza logicii circulare, în timpul dezbaterilor cu teiști religioși. Așa se sfârșesc de obicei argumentele de acest gen, pentru că religioșii nu pot infirma așa ceva fără să-și infirme întregul sistem de credințe. Din fericire pentru ei, creierul uman se dovedește fantastic în a rezolva astfel de inconsistențe logice prin a le ignora pur și simplu. Altfel ar putea chiar să înceapă sa gândească, ceea ce ar duce la inabilitatea lor de a mai crede în basme.

6 responses to “Religia Șervețelului – singura credință adevărată

 1. Cristina 2012-05-14 at 20:56

  Duci oamenii in eroare. Biblia nu este adevarata pentru ca Biblia o spune. Biblia este adevarata pentru ca atunci cind este verificata este dovedit ca spune adevarul.

  Daca omul a evoluat, acesta nu are baza logica de a judeca logic, nu are baza logica pentru nimic.

  • Umanism Secular 2012-05-17 at 16:28

   Duci oamenii in eroare. Biblia nu este adevarata pentru ca Biblia o spune. Biblia este adevarata pentru ca atunci cind este verificata este dovedit ca spune adevarul.

   „Adevărată” în accepțiunea mea înseamnă în general „corelabilă cu realitatea demonstrabilă”. Așadar, atunci când zici „Biblia este adevărată”, spui (presupun) că în urma examinării tuturor celor mai bune dovezi pentru lucrurile pretinse în biblie, vom constata o corelare pozitivă și consistentă cu realitatea. Din moment ce acesta nu este cazul, nu știu la ce te referi tu prin cuvântul „adevărată”.

   Daca omul a evoluat, acesta nu are baza logica de a judeca logic, nu are baza logica pentru nimic.

   Gândirea abstractă, gândirea logică, rațiunea, procesele de gândire în general, nu sunt condiționate sau explicate de supranatural și ți-am răspuns deja că evoluția este un fapt, așa cum este și teoria heliocentrică a sistemului solar. Este un fapt că Pământul nu este plat și se rotește în jurul soarelui, nu soarele se rotește în jurul Pământului. Poți citi mai multe pe Wikipedia (inclusiv despre evoluția corpului și a creierului uman și procesele cognitive). Și chiar dacă ai demonstra că una sau mai multe dintre teoriile din știință ar fi 100% greșite ca explicații pentru datele pe care le avem, teoria „Dumnezeu a făcut totul” nu ar fi considerată ca fiind mai probabil să fie adevărată decât „spiridușii au făcut totul”. Ipoteza dumnezeirii nu va fi și nu va putea fi tratată ca o altenativă legitimă doar dacă și decât atunci când teiștii vor demonstra că mecanismul propus de ei – cel mai adesea dumnezeul avraamic – există cu adevărat.

   Pe 29/11/2011 mi-ai scris aceeași aberație aici. Sper să realizezi până la urmă că repetarea la nesfârșit a unui argument prost nu îl face să fie valid. Comentarii ce reiterează aceeași aiureală ai lăsat și pe articolul Educație despre religie. O persoană onestă va înceta să mai folosească argumente care se dovedesc a fi greșite; o persoană nesinceră, căreia îi pasă mai mult de a-i converti pe alții decât de adevăr, va folosi într-una ce argumente îi sună bine la ureche, indiferent de validitatea lor. Dai dovadă de o lipsă de onestitate intelectuală.

  • rob 2012-10-14 at 06:37

   Cristina … fa un minim efort inainte de a posta ceva sau a oferi un reply la un alt post si documenteaza-te. Ca sa fiu mai specific, citeste bazele fundamentarii rationale, sau principiile logice sau daca sunt prea dificile, incearca direct sofismele argumentarii, sectiunea argumentarea circulara.

   Sa clarificam ceva inainte – Biblia nu se rezuma la a face o singura afirmatie simpla de genul a+b=c, ci este o suma de afirmati, intamplari, povesti, relatari, scrieri cu subiect comun. Putem spune ca reprezinta o dogma in totalitatea ei, care contine anumite elemente adevarate, altele sunt imposibil de demonstrat iar unele sunt false.

   Problema pe care se pare ca tu nu ai reusit sa ti-o asumi inca este ca biblia dupa ce a fost verificata s-a dovedit a fi plina de inconsistente logice, rapoarte false si total imorala in multe din cartile vechiului testament de ex. Aici e un domeniu mai vast … iti sugerez sa incepi prin a citi biblia in totalitate, cu precadere vechiul testament.

   Insa nu despre asta era vorba aici doamna/domnisoara scumpa … Iti ofer un exemplu mult mai simplu: “Eu iti spun ca Mos Craciun exista pt. ca are blog”. Ce faci … ma crezi pe cuvant sau ai nevoie de o dovada in sensul asta? Pt. daca ma crezi pe cuvant eu nu am afirmat decat ca “Mos Craciun exista pt. ca asa scrie pe blogul sau”, ceea ce inseamna ca esti credula peste masura. Sa zicem ca verifici daca acel blog exista si descoperi ca scrie felurite lucruri despre Mos Craciun, este suficient acel blog pt a demonstra existenta lui Mos Craciun? Daca da, atunci afirmatia suna asa: Mos Craciun exista pentru ca blogul sau demonstreaza faptul ca exista.

   O analogie simpla iti descrie situatia similara a citatelor din biblie pentru a demonstra conceptul care a dus in primul rand la aparitia citatelor din bilblie. Este o argumentare circulara – considerata falsa in demonstratiile sau fundamentarile rationale. Nici nu cred ca indrazenste cineva sa atace subiectul adevarului literar al bibliei in totalitatea sa pe un singur topic al blogului sau 🙂

 2. Pingback: Credinta religioasa: un virus al mintii ce se hraneste cu frica « Umanism Secular

 3. Pingback: Credința în miracole | Umanism Secular

 4. Pingback: Gândirea științifică și credința religioasă | Umanism Secular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: