Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Separarea între biserică și stat se mărește în Norvegia


Printr-o acțiune istorică, parlamentul norvegian a votat încetarea sponsorizării pentru biserica de stat, cu un amendament la constituție. Măsura de a crea o separare între biserică și stat va fi prezentată oficial joi, conform televiziunii norvegiene TV2. Țara va înceta să mai aibă o religie oficială și guvernul nu va mai participa la numirea clerului. Svein Harberg, purtător de cuvânt al Comitetului pentru Cercetare, Educație și Biserică, a declarat că decizia este una istorică, atât pentru Biserica Norvegiană, cât și pentru parlament.

Biserica Norvegiei își are originile în secolul 9, iar protestantismul a devenit religie oficială după reforma luterană din 1536. Biserica protestantă este recunoscută oficial ca biserică de stat, prin constituția Norvegiei, după cucerirea independenței în 1814. Statul se amesteca foarte puțin în treburile bisericii, intervenind doar când era necesar, numea înalți prelați și sprijinea financiar biserica. Grupările seculare au început să se opună acestui sprijin începând cu anii ’70, când economia norvegiană a prosperat și biserica profita de acest lucru.

Conform „tradiției”, fiecare cetățean al Norvegiei devine membru al bisericii la botez. 79% dintre norvegieni sunt înregistrați ca membri, dar numai 20% dintre aceștia consideră religia ca parte importantă a vieții lor și doar 2% merg în mod regulat la biserică, conform unor statistici din 2009 și 2010 (http://www.loc.gov/lawweb/servlet/lloc_news?disp3_l205403181_text). Un studiu efectuat de către Göran Gustafsson și Thorleif Pettersson (Folkkyrk och religios pluraism), dezvăluie că 72% dintre norvegieni „nu cred într-un Dumnezeu personal”.

2 responses to “Separarea între biserică și stat se mărește în Norvegia

 1. Dan Ghenea 2015-05-01 at 14:19

  Fals. Conform amendamentului constitutional din 2012, biserica nu mai este numita “de stat”, dar rămâne “religia poporului norvegian”. Biserica va fi in continuare sustinuta financiar de stat, dar statul nu va mai numi episcopii. Regele rămâne capul bisericii. Crucea rămâne pe steag.
  Faţă de cei 20% care consideră religia o parte importanta a vietii lor, totuşi, In Norvegia doar 9% se declară atei. E drept ca aproape jumatate dintre norvegieni se declară “nici atei, nici credincioşi”

  • Umanism Secular 2015-05-01 at 16:41

   Fals. Conform amendamentului constitutional din 2012, biserica nu mai este numita “de stat”, dar rămâne “religia poporului norvegian”.

   Ce e fals? După cum scrie în postare, „Țara va înceta să mai aibă o religie oficială și guvernul nu va mai participa la numirea clerului”. Amendamentul constituțional din 2012 a propus pentru a doua oară separarea între biserică și stat. Așa a devenit Norvegia o țară seculară fără religie oficială, chiar dacă biserica norvegiei este în continuare menționată în constituție.

   În ciuda faptului că Norvegia este în continuare departe de separarea totală trâmbițată inițial în unele publicații, este în cele din urmă un pas în direcția corectă și procesul să sperăm că nu va conteni (probabil de-a lungul zecilor de ani).

   Biserica va fi in continuare sustinuta financiar de stat, dar statul nu va mai numi episcopii.

   Faptul ca religiile primesc subvenții de la stat este revoltător. Conform secularism.org.uk, în Norvegia religile primesc o subvenție de la stat, bazată pe calitatea de membru. Grupurile religioase pot alege să se înregistreze la stat pentru a primi acest suport financiar, distribuit proporțional către toate cele înregistrate oficial.

   Regele rămâne capul bisericii.

   Este într-adevăr un anacronism constituțional, chiar dacă functiile regelui sunt mai mult ceremoniale. Monarhia Norvegiei este ereditară, în ciuda faptului că puterea moștenită este imorală. Mai mult decât atât, monarhului norvegian nu i se permite să fie liber de religie. Dar vechea cerință constituțională conform căreia monarhul trebuie să protejeze și să mențină religia de stat, a fost înlăturată. Tot e bine…

   Crucea rămâne pe steag

   Da, semnul plus rămâne pe steag, în timp ce Norvegia marchează sfârșitul unei relații mult prea îndelungate între guvern și instituția religioasă. După cum zicea Geoge Carlin, „symbols are for the symbol minded”.

   Faţă de cei 20% care consideră religia o parte importanta a vietii lor, totuşi, In Norvegia doar 9% se declară atei.

   Nu ai precizat de undei ai scos 9% sau ce vrei să evidențiezi. Poate vreun apel la majoritate? Conform celui mai recent sondaj Eurobarometer (http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_en.pdf p.383), 29% spun că nu cred în nicio formă de spirit, dumnezeu sau forță de viață.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: