Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Gandirea conspirationista


Principala strategie a teoreticianului conspiraționist constă în a emite o pretenție pentru dovezi cu un nivel arbitrar de certitudine (însemnând că orice dovezi ar fi disponibile, aceastea nu sunt niciodată de ajuns) și de a declara apoi că eșecul în a le atinge cerințele arbitrare dovedește că teoria lor alternativă a conspirației câștigă în mod implicit. Vă sună familiar? Este aceeași strategie folosită de negatori precum creaționiștii.

Adepții teoriilor conspiraționiste fac presupuneri naive cu privire la ce s-ar fi întâmplat, ca după aceea să poată vâna în mod anormal orice nu se potrivește cu presupunerile respective. Putem observa această metodă la cei ce consideră că știu cum ar fi trebuit să arate distrugerile făcute de avionul comercial ce a lovit Pentagonul pe 11 septembrie. În mod similar, unii teiști susțin că evoluția (sau vreun aspect al său) nu ar fi putut avea loc. Biologii arată că evoluția s-ar fi putut întâmpla, credincioșii răspunzând că asta nu dovedește cum că s-ar fi și întâmplat. Nici adepții gândirii conspiraționiste, nici creaționiștii nu înțeleg că a dovedi plauzibilitatea contracarează argumentele pentru imposibilitate.

Credința în conspirații nu este o formă de scepticism. Logica riguroasă și metodele empirice trebuie aplicate pentru a ne ajuta să distingem tiparele reale de cele false ori coincidentale. Gândirea conspiraționistă este opusul logicii riguroase. Implică o logică a conspirației ce poate să transforme dovezile împotriva unei conspirații sau lipsa dovezilor pentru așa ceva în dovezi pentru o conspirație.

Vezi și:
Neil Armstrong, 1930-2012
Gândirea critică – OZN-uri

Comentarii pe aceeași temă:
https://umanismsecular.wordpress.com/2012/08/26/neil-armstrong-1930-2012/#comment-102

5 responses to “Gandirea conspirationista

  1. Logosfera.ro 2012-09-01 at 13:55

    “Doar pentru ca esti paranoic, nu inseamna ca nu esti urmarit” 😀

  2. Pingback: Gandirea critica | Umanism Secular

  3. Pingback: Ultimul partizan în viată și Biblia sa de oțel – cu Carmen Avram | Umanism Secular

  4. Pingback: Boala Antivaccin | Umanism Secular

  5. Pingback: Teologie feministă | Umanism Secular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: