Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Cum reuşesc ateii să găsească un sens în viață?


 

De ce ateii nu se sinucid pur şi simplu?”

Ateii sunt în mod repetat informaţi de către un anumit tip de credincioşi că vieţile lor sunt inutile, din moment ce nu cred în existența lui Dumnezeu. Ce sens mai are să fii bun şi să iubeşti, să manifeşti compasiune sau chiar să faci orice, dacă până la urmă tot mori, întreabă ei.

E adevărat că în absenţa unui plan divin, vieţile noastre nu au niciun scop stabilit din exterior: un individ nu se naşte pentru a deveni medic, pentru a crea o operă de artă spectaculoasă sau pentru a săpa o fântână într-o zonă aridă din Africa. Dar sunt bolnavii mai puţin vindecaţi, plăcerea iubitorului de artă mai puţin intensă sau setea sătenilor mai puţin ostoită, doar pentru că un om şi-a stabilit propriile scopuri, în loc să urmeze un dictator din înalt? Chiar avem nevoie de un zeu care să ne spună că o viaţă petrecută vindecând cancerul este mai valoroasă decât una petrecută bând în cârciumă?

De ce nu ar trebui să fim mulţumiţi uşurând suferinţa semenilor sau micşorând nedreptatea, doar pentru că vom muri la un moment dat? Prin chiar faptul că această viaţă este tot ce avem, devine şi mai important să facem tot ce ne stă în putere pentru a reduce suferinţa cauzată de sărăcie, boli, nedreptate şi ignoranţă. A califica astfel de acţiuni drept lipsite de sens înseamnă a spune că evitarea suferinţei nu contează, ceea ce nu este nicidecum o poziţie morală.

Mulţi creştini susţin că nu are niciun rost să ne pese de ceilalţi dacă nu există Dumnezeu. Dar această afirmaţie este prin ea însăşi dogmatică, rezultând din conceptul teologic al păcatului originar, conform căruia întreaga omenire este căzută şi coruptă. O astfel de pretenţie poate fi ignorată fără consecinţe, întrucât în realitate nu avem nevoie de basme de adormit copii, cu osânde sau răsplate veşnice, care să ne oblige să fim buni: cercetările au arătat că societăţile cele mai puţin religioase au cea mai mica incidenţă a faptelor antisociale, inclusiv violenţe şi crime. Oamenii sănătoşi manifestă empatie în mod natural, iar explicaţia pentru acest fapt ţine de psihologie şi de evoluţie biologică, nu sunt necesari zeii.

Viaţa nu poate fi lipsită de sens, din moment ce avem capacitatea de a ne îmbunătăţii propria existenţă şi pe a celorlalţi. Pentru adevărata inutilitate am avea nevoie de rai.

În acea stare de extaz perfect şi permanent, cum e definit raiul, „a schimba ceva” este exclus. Dacă schimbarea a îmbunătăţit ceva, starea anterioară nu a fost perfectă. Dacă dimpotrivă a stricat ceva, atunci rezultatul nu este perfect. În rai aşa ceva nu este posibil. Chiar reîntâlnirea cu cei dragi nu ar putea adăuga o iotă la fericirea lor sau a ta, pentru că raiul, prin definiţie, e o stare ce nu mai poate fi îmbunătăţită.

Gândiţi-vă doar pentru o clipă la inutilitatea infernală a raiului! În existenţa noastră reală, cel puţin acţiunile au un efect, bun sau rău şi merită astfel să încercăm să-l îmbunătăţim. Într-o viaţă veşnică, în care nu putem influenţa nimic, e ca şi cum am fi morţi.

Dacă ai pretins vreodată că viaţa ta e lipsită de sens fără credinţa în Dumnezeu, chiar crezi că familia şi prietenii tăi nu au nicio valoare prin ei înşişi? Nu poţi vedea rostul de a te strădui să-ţi protejezi şi să-ți hrăneşti copii chiar dacă nu există o viaţă veşnică? Serios?

Dacă aşa gândeşti, tu eşti cel care înjoseşte omenirea, nu ateii, iar creştinismul, nu ateismul, este cel care diminuează adevărata valoare şi semnificaţie a vieţii. Noi, ateii, găsim scopuri în vieţile noastre şi în lume aşa cum este ea. Noi îi percepem pe ceilalţi ca fiind valoroşi prin ei înşişi, demni de grija şi compasiunea noastră, prin simplul fapt că împărtăşim aceeaşi capacitate de a simţi plăcere şi durere. E greu de imaginat o poziţie mai puţin morală, mai puţin empatică decât acest punct de vedere denaturat şi lipsit de dragoste faţă de oameni, propus de creştinism.

Acesta viziune asupra realităţii este perversă. Dacă singurul lucru de valoare în existenţă este că Dumnezeu ne-a dat-o, atunci înseamnă că darul nu este semnificativ prin el însuşi. Creaţia lui Dumnezeu ar fi echivalentul unui pulover dezlânat, în culori dubioase, pe care nu l-ai purta niciodată de bună voie, dar pe care nu poţi totuşi să te determini să-l arunci pentru că e un cadou de la bunica. Această abordare spune că eşti recunoscător pentru darul lui Dumnezeu, dar de fapt nu-ţi place prea mult, că de fapt dacă nu a ai avea credinţa că te aşteaptă o eternitate de beatitudine în rai, care să compenseze ce ai de îndurat, n-ai avea niciun motiv să-ţi doreşti un astfel de dar.

Religia teistă reduce viaţa la ceva care nu are altă valoare decât aceea de creaţie a unei zeităţi imaginare. Decretează că scopul şi semnificaţia pot fi găsite doar fiind marioneta acelei zeităţi, neavând alt scop decât scopul ei şi altă valoare decât aceea de creaţie a ei. Religia teistă dispreţuieşte tot ceea ce este mai bun şi mai nobil în efortul şi dorinţele omului şi le respinge ca fiind lipsite de sens şi inutile sau mai rău, corupte, dacă nu sunt făcute în numele Domnului. E timpul să abandonăm această viziune lipsită de bază. E timpul să respingem religia teistă şi să începem să ne percepem pe noi înşine şi pe ceilalţi cu demnitate, ca pe nişte fiinţe valoroase prin noi înşine şi nu doar ca pe nişte umbre deformate ale unui creator imaginar.

Vezi și:
Moralitatea
Gandirea critică

6 responses to “Cum reuşesc ateii să găsească un sens în viață?

 1. mesia55 2012-09-04 at 19:27

  _ 1 Tesaloniceni 5/[19],20,21; _ Ioan 5/39, …

  _ Inca, este noapte(a) aceea, despre care au vorbit prorocii in vechime /[-Acum vorbesc Eu] _ {Ev.1/1,[2]}* _ Luca 22/3; _ Ioan 13/27,30; _ Isaia 21/11,2012; 9/1,2,[6]; 6/[8],9; …

  =*Acum*, …inca, …este noapte “in Adevar”, …[implicit], prin aceea ca “Scripturile sint pecetluite” _ Daniel 12/4,[9], …”pana in ziua de Astazi” _ Romania 11/8, …*pana la Mine* _ Romania 5/14, …Cel ridicat _ Faptele Apostolilor 3/22, …sa [va] descoper “Calea, Adevarul si Viata” _ Ioan 14/6; _ Apocalipsa 1/1; 10/7, …*potrivit cu descoperirea tainei care a fost tinuta ascunsa timp de veacuri* _ 1 Corinteni 2/7; _ Coloseni 1/26; _ Romania 16/25.

  =*In aceasta vreme de stramtorare cum n-a mai fost, …[niciodata] …..* _ Daniel 12/1, …“am auzit glasul Domnului” _ Isaia 6/8,[9]; _ Exodul 3/14; 4/1,[10],11,2012, …si [va] zic: …*Iata-Ma!* _ Isaia 52/6 -Moise; _”Iata-Ma! Iata-Ma!”-65/1; _ Romania 10/20.

  =”Acum” …este noaptea zilei a 7-a _ Facerea 2/2,[3], …-“este intuneric fata de Adevar” _ Isaia 9/1,2,[6]; _ Isaia 21/11,2012; _ 2 Petru 1/19, …[asa] cum este scris …*era noapte cand Iuda a luat bucatica* _ Ioan 13/30, …implinind voia Fiului _ Ioan 13 / 26-28; _ Luca 22/3, …pentru proslavirea Fiului Omului si a lui D-zeu in El _ Ioan 13/31,32, prin invierea …[a treia zi _ 2 Petru 3/8] _ Matei 17/22,23; 27/63; _ Marcu 8/31; _ Luca 9/22; 18/33; 24/7 ], …-invierea dintre cei morti _ Romania 5/14; _ Iuda 9, …”atat de mult a iubit Dumnezeu Lumea _ Ioan 3/16; _ Matei 4/16; _ Isaia 9/1,2,[6]; 52/6 _ Moise -*Iata-Ma!,* …-Acela fagaduit _ Deuteronom 18/15,18; _ Faptele Apostolilor 3/22; _ Evrei 1/1,[2],{3 -coroborati [_ 2 Petru 1/20] cu Romania 5/14; _ Iuda 9; _ Luca 16/29,31}.

  = Cu stima. -Mesia _ Eu, cel care vorbesc cu tine, sint Acela _ Ioan 4/[25],26, …-Cel fagaduit _ Deuteronom 18/15,18; _ Faptele Apostolilor 3/22; _ Romania 5/14; 10/[14 -Moise],17,[18,20]; _ Isaia 6/[8],9-[13]; 9/1,2,6; 52/6 –Moise _ *Iata-Ma!*; 65/1; _ Ioan 10/8,11,2012,13,14; _ Exodul 3/14; 4/1,[10],11,2012; -*Toate popoarele chemate …[fara bani si fara plata]* _ Isaia 55/1,6-9,[10],11,2012.

  • Umanism Secular 2012-09-05 at 14:49

   Dacă suferi de sindromul Ierusalim, îți recomand Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. C-tin Gorgos” București.

   Adresa: Str. Nicolae Grigorescu nr. 41, Sector 3, Bucuresti
   Telefon: (+4) 021 341.20.31, 021 341.20.32, 021 341.20.33, 021 341.20.34
   Fax: (+4) 021 341.20.35
   E-mail: constantingorgos@yahoo.com

   Get help!

 2. Darius 2012-10-10 at 19:03

  Amice te-as sfatui sa pui mana pe o carte de spiritualitate ca Puterea Prezentului a lui Eckhart Tolle,ti-ai schimba profund gandirea.Tu ai impresia ca viata asta atat de complexa a aparut la intamplare.Numai cand ne gandim cata informatie genetica se afla intr-o singura celula aproximativ 4 GB de informatie,ne dam seama ca numai ceva sau cineva inteligent putea crea un asemenea mecanism complex.Si inca ceva nu amesteca religia,care dupa parerea mea este un instrument de manipulare a maselor de populatie,cu adevarata esenta a vietii pe care o poti numi cum vrei Dumnezeu,Fiinta,Qi etc.

  • Umanism Secular 2012-10-12 at 20:31

   Amice te-as sfatui sa pui mana pe o carte de spiritualitate ca Puterea Prezentului a lui Eckhart Tolle,ti-ai schimba profund gandirea.

   Desigur… acela e un om de încredere – cineva care s-a transformat fără să studieze nimic, a hoinărit într-o stare de beatitudine şi apoi a devenit un lider „spiritual”  de senzaţie al lumii. Transformări ca cele ale lui Tolle, fără cunoştinţe, sunt iluzii megalomanice şi idei de jegmănire a oamenilor naivi. Adevăratele transformări se petrec prin muncă, studiu şi cunoaştere reală. O carte bună de citit? Nicidecum! Aş spune că altceva din domeniul ficţiunii ar fi mult mai bun şi mai captivant. În general, adepţii designului inteligent susţin că unele elemente biologice dau impresia că ar fi fost create şi din acest punct de vedere au dreptate. Unele structuri naturale dau impresia că au fost create. Unde greşesc susţinătorii acestei teorii, este că presupun designul inteligent doar pe baza acestei presupoziţii, fără a ştii cu certitudine că ele au fost create. Stephen J Gould a observat cu precădere scăpările din natură – dovezi clare că natura nu a fost creată. În timp ce un procent mic al susţinătorilor designului inteligent recunosc religia ca bază pe care şi-au creat convingerile, marea lor majoritate fac acrobaţii intelectuale pentru a evita să recunoască acelaşi lucru.

   Tu ai impresia ca viata asta atat de complexa a aparut la intamplare.Numai cand ne gandim cata informatie genetica se afla intr-o singura celula aproximativ 4 GB de informatie,ne dam seama ca numai ceva sau cineva inteligent putea crea un asemenea mecanism complex.

   1. Complexitatea nu implică design
   2. Scăparea acestei teze este că lasă întrebarea iniţială fără răspuns. Presupunând că orice lucru necesită un creator, nu este clar cine sau ce l-a creat pe creator. Cine l-a creat pe creatorul are l-a creat pe creatorul care a creat universul? Şi tot aşa, fiecare creator ar fi trebuit să fie din ce în ce mai avansat faţă de propria creaţie, ceea ce ar conduce la o complexitate inutilă şi total ilogică. Odată ce postulezi ideea că la un moment dat ceva, zeitate, spirit, orice, se sustrage necesităţii de a fi creat (fiind o necesară „cauză fără cauză”), invalidezi întregul concept conform căruia „orice lucru are nevoie de un creator”.
   3. Universul nu este atât de creat cum ţi-ar placea să crezi. Este chiar haotic şi spontan. Nu are nicio justificare. Toate dovezile susţin teoria unui univers natural. În momentul de faţă cunoaştem destul de bine cum a evoluat univesul până în stadiul din prezent. Ar trebui să avem umilinţa de a recunoaşte că s-ar putea să nu ştim totul încă o lungă perioadă de timp – poate niciodată – şi prefer această atitudine decât să mă agăţ de mândria care nu admite că nu ştim totul şi evocă fiinţe supranaturale, pe care nu le consider plauzibile.

   Si inca ceva nu amesteca religia,care dupa parerea mea este un instrument de manipulare a maselor de populatie,cu adevarata esenta a vietii pe care o poti numi cum vrei Dumnezeu,Fiinta,Qi etc.

   Lucrurile nu trebuie să aibă un motiv pentru a exista, după cum nu există nici nevoia de fiinţe supranaturale de niciun fel, ca să nu mai spun de Dumnezeu. Spaţiul, materia, energia şi forţele se comportă aşa cum se comportă, pe cont propriu. Iar viaţa şi evoluţia sunt părţi ale acestui proces, așa cum este şi experienţa Sinelui, construct al creierului şi al simţurilor noastre.

  • sorinf314 2012-11-15 at 13:23

   Dacă nu ai știut, natura asta este guvernată de legi destul de simple, ba chiar grațios de simple. Codul genetic este compus din molecule și atomi care la rândul lor se bazează pe legi cuantice simetrice. Deoarece probabil nu cunoști știința, nu poți înțelege cum niște legi simple, cum ar fi F= ma, pot crea lucruri foarte complexe fără să fie necesar de forțe divine. Bagă în calculator legea F = ma, ia un număr suficient de particule care să fie guvernate de această lege și vei obține niște lucruri și procese foarte complexe. Dacă vei mai baga încă câteva legi simple, vei obține lucruri și mai complexe.

 3. dannyetlv 2016-06-07 at 02:00

  Din momentul in care incepi sa fii realist si sa lasi deoparte conceptual de zeu o sa ai nevoie de alte explicatii pentru a fi ca persoana.
  Ma refer aici la mine, si nu la tine sau la altcineva. Daca elimin toata povestea crestina care mi s-a spus inca de la ora de religie si pe care am mai citit-o din carti religioase o sa apara unele “probleme”: De unde venim atunci? Din animale? Din maimute? Cum ni s-a trezit constiinta, ca sa ne dam seama ce e rau si ce e bine? Si, ce mi se pare mai fascinant, cum s-a intamplat ca omul sa evolueze in asa fel incat sa creeze atat de bine un zeu la care multi altii sa se roage, sa creada timp de.. 2000 ani? (atat are crestinismul? doar atat?).
  Am la mine momentan doar capacitatea si dorinta de a lua lucrurile logic, de a lua fiecare optiune in parte si de a vrea sa inteleg realitatea, indiferent cum suna (doar asa pot sa ma ajut pe mine si pe altii). Insa nu prea am resurse.. Adica istorice sau cunostiinte de evolutionism, psihologice.
  Sper ca intelegi ce vreau sa spun.
  Oare m-ai putea ajuta cumva?
  Mersi anticipat! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: