Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Paul Kurtz (1925-2012 e.n.)


Paul Kurtz, filosof american de renume, care și-a dedicat viața luptei împotriva prejudecătilor față de oamenii ce resping credința în existența zeilor și promovării unei atitudini nereligioase în viată, a murit sâmbătă în reşedinţa sa din New York, la vârsta de 86 de ani. Moartea sa a fost făcută publică luni de către Centrul pentru Investigaţie, pe care l-a fondat. Familia nu a dezvăluit cauza morţii.

Paul Kurtz a demisionat acum 2 ani din biroul de conducere al centrului, comitetului şi consiliului pentru umanism secular, altă organizaţie pe care a fondat-o.

Născut în 1925 într-o familie evreiască din New York, a scris şi editat mai mult de 50 de cărţi și 800 de articole despre etica nereligioasă, despre critica religiei şi a paranormalului, despre scepticism şi combaterea prejudecăților.

Filosoful umanist era îngrijorat de tendința crescândă a canalelor media de a oferi ceea ce el considera a fi o publicitate necritică pentru parapsihologi, ghicitori, astrologi și fenomenul OZN.

În 2007, la decernarea unui premiu pentru întreaga activitate, declara: „Sunt umanist secular pentru că nu sunt religios. Nu mă inspir din religie sau spiritualitate, ci din ştiinţă, etică, filosofie şi arte.”

Dr. Kurtz a criticat fără menajamente expansiunea medicinei alternative. „Homeopatia, terapia magnetică, acupunctura şi terapia prin atingere se răspândesc de la an, ceea ce este un nonsens total, întrucât s-au dovedit a avea doar efectul placebo şi cu toate acestea unele dintre ele sunt predate în şcolile de medicină”, declara pentru revista Forbes în anul 2000.

El a inventat termenul de „eupraxofie” pentru a descrie un stil de viaţă etic, fericit, bazat pe logică şi raţiune, mai degrabă decât pe convingeri transcedentale. Cuvântul, care din punct de vedere etimologic provine din radăcinile greceşti pentru „bine”, „practică” şi „înţelepciune”, a fost folosit în titlul uneia dintre cărţile sale, „Eupraxofia: A trăi fără religie”, publicată în 1989.

Veteran al celui de-al ll-lea război mondial, Kurtz a obţinut un doctorat în filosofie la Universitatea Columbia şi a predat filosofia la mai multe colegii.

A se vedea și:
Gândirea critică

4 responses to “Paul Kurtz (1925-2012 e.n.)

  1. Alin 2012-11-11 at 14:48

    Va recomand blogul esentainfinitului.blogspot.com … Mi se pare ca sunteti pe aceeasi lungime de unda cu cele prezentate acolo! Felicitari si mult succes in continuare!

    • Umanism Secular 2012-11-13 at 18:43

      Dragă Alin… dacă știi să citești, de ce nu o faci? Eu scriu despre umanismul secular și promovez gândirea critică, dovezile faptice și metodele științifice de investigare în locul credinței și al misticismului, iar tu îmi recomanzi un blog unde sunt luate în serios niște bălării precum: dedublarea astrală, lumea invizibilă, alchimia… Autorul blogului are 18 ani și se autointitulează „ufolog”. Este evident că nu suntem pe aceeași lungime de undă, dar mai evident este că tastezi înainte să gândești.

  2. Pingback: Conferința Umanistă „Educație, Știință și Drepturile Omului” | Palatul Parlamentului | Umanism Secular

  3. Pingback: Nu există valori creștine | Umanism Secular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: