Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Prostia ca privilegiu religios


O experienţă împărtăşită de mai toată lumea, indiferent de gândurile noastre privind religia, este când auzi pe altcineva spunând un lucru incredibil de stupid. N-am avut oare cu toţii asemenea experienţe de nenumărate ori? Probabil, deși nu reacţionăm întotdeauna la fel atunci cînd cineva spune ceva stupid. Reacţia noastră este influenţată de natura relaţiei cu persoana în cauză şi de contextul în care se face afirmaţia. De exemplu, vom reacţiona altfel atunci când cel mai bun prieten spune un lucru prostesc, decât atunci când şeful spune un lucru prostesc. Cu toate acestea, în general, reacţiile implică un amestec de uimire, amuzament, dispreţ sau milă.

Unii oameni, majoritatea religioşi, consideră că reacţia noastră ar trebui să fie diferită atunci când afirmaţia stupidă are un conţinut religios, dorind astfel să statueze o excepţie pentru prostia religioasă, astfel încât aceasta să merite un alt tip de reacţie, de obicei una extrem de tăcută.

Când o persoană îmi spune că citeşte zilnic horoscopul din ziar, pentru că nu poate concepe să-şi înceapă ziua fără informaţiile „vitale” furnizate în acea rubrică, sunt liber să râd şi să comentez:

„Vorbeşti serios? Nu poţi crede aşa ceva!”

Probabil că și o parte din religioși ar face la fel, fără să stea prea mult pe gânduri.

Dar când afirmaţia stupidă este o expresie a unei credinţe religioase, totul ar trebui să se schimbe. Când cineva îmi spune că plănuieşte să-şi boteze copilul pentru mântuirea sufletului său etern, nu ar trebui să reacţionez aşa cum am făcut mai sus, ci ar trebui să-mi stăpânesc amuzamentul şi să dau din cap aprobator… De ce să tratăm diferit o prostie faţă de alta?

Răspunsul obişnuit este cel potrivit căruia convingerile religioase au o importanţă aparte, pe care alte tipuri de convingeri nu o au. Se presupune că oamenii religioşi îşi păstrează cu duioşie în suflet credinţele, într-un mod unic, de aceea nu ar trebui să le batjocorim (deşi ei sunt cu siguranţă liberi să-i batjocorească pe adepții altor credințe). Dar dacă persoana iubitoare de astrologie simte acelaşi lucru pentru hărţile sale astrale? Şi de unde până unde, intensitatea iluziei cuiva este un indicator potrivit al modului în care ar trebui să se comporte restul lumii?

Mă simt din ce în ce mai puțin stingherit atunci când resping presupusa deosebire dintre prostia religioasă şi alte forme de prostie, întrucât o consider un produs al privilegiului religios, iar eu sunt convins că privilegiul religios trebuie să dispară.

Vezi și:
Gândirea critică

8 responses to “Prostia ca privilegiu religios

 1. cristi 2012-11-20 at 06:55

  ..o forma sau alta botezului se practica in majoritatea religiilor.ai tupeu sa-i faci prosti pe (aprox) 6,5 miliarde de religiosi (stiu ..argumentul majoritatii , bla bla)

  • Umanism Secular 2012-11-20 at 18:55

   ..o forma sau alta botezului se practica in majoritatea religiilor

   Frate Cristi, când zici că diverse forme ale ritualului respectiv se practică în majoritatea religiilor, sper că voiai să spui de fapt „în majoritatea denominațiilor creștinismului”. Altfel ar însemna că nu te-ai documentat înainte să te apuci de tastat, ori că sursele tale de informare sunt îndoielnice și că vorbești în necunoștință de cauză.

   ai tupeu sa-i faci prosti pe (aprox) 6,5 miliarde de religiosi

   6,5? Mă rog… depinde pe cine întrebi. Oricum, observ că îți plac cifrele. Să luăm 2,3 creștini și 1,6 musulmani, două grupuri care nu pot avea amândouă dreptate în același timp. Ok? Ok! Observăm din start că cel puțin 1.600.000.000 de oameni (21% din populația lumii) cad de acord asupra unui lucru absolut greșit. Dacă mergi mai departe, vei descoperi că un număr foarte mare de oameni se poate înșela și chiar se înșeală.

   Un alt lucru pe care doresc să îl evidențiez este că nu i-am făcut proști (citeșțe postarea mea de acum două zile aici). Ai citit? Nu? N-are nimic, îți zic oricum. Nu consider că religioșii sunt neapărat proști; doar că se încred în lucruri prosteşti.

   (stiu ..argumentul majoritatii , bla bla)

   Conteșți cumva că apelul la majoritate este o eroare de argumentare? O conversație reală înseamnă a învăța, ceea ce înseamnă să inveți ce argumente pot fi folosite și la ce argumente trebuie să se renunțe. O persoană onestă va înceta să mai folosească argumente care se dovedesc a fi greșite; o persoană nesinceră, căreia îi pasă mai mult de a-i converti pe alții decât de adevăr, va folosi întruna ce argumente îi sună bine lui la ureche, indiferent de validitatea lor…

   Iartă-l Zâno Măseluță, că e doar o oaie rătăcită!

  • Logosfera.ro 2012-11-21 at 19:42

   Cum spunea si proprietarul blogului. 1,6 miliarde de oameni (musulmani) + 1 miliard (chinezi) cred ca 2,3 miliarde sunt prosti (crestinii). Intre cei 2,3 miliarde un miliard (ortodocsii) cred ca restul sunt prosti. In cei 1,3 miliarde, un miliard cred ca restul sunt prosti.

   Vezi ca reprezentati de seama ai ortodoxiei (gen Cleopa) cred ca catolici sunt nici mai mult nici mai putin decat “antemergatorii Satanei”. Cred ca e mai de bun simt sa-i spui catolicului ca e prost decat ca-i sluga la diavol. parerea mea…

 2. Pingback: Teologie feministă | Umanism Secular

 3. Pingback: Ironizarea credinței este posibilă și necesară | Umanism Secular

 4. Pingback: Antiintelectualism religios | Umanism Secular

 5. Pingback: Cultul ignoranței: antiintelectualismul | Umanism Secular

 6. Pingback: Antiintelectualismul | Umanism Secular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: