Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Nu există valori creștine


Auziți des probabil despre importanța păstrării așa-ziselor valori creștine, precum și despre însemnătatea prețuirii „moștenirii creștine”, mai ales acum când societatea modernă se îndepărtează de acestea. Chiar asta facem și pe bună dreptate!

Într-o ediție din 2011 a Free Inquiry, Philip Appleman ne reamintește că „religia pândește asupra istoriei umane, afundată până la genunchi în sângele nevinovaților, încleștându-și mâinile în imnuri de laudă pentru a preaslăvi un Dumnezeu aprobator”.

Thomas Jefferson nota că „milioane de bărbați nevinovați, femei și copii, de la introducerea creștinismului, au fost arși, torturați, amendați, întemnițați”. A observat de asemenea că „filosofia creștină” este „cel mai pervers sistem din câte ne-au fost date să cunoaștem”.

Într-o scrisoare datată 11 aprilie 1823, Jefferson îi adresa lui John Adams următoarele: „Va veni ziua în care nașterea mistică a lui Isus, având Ființa Supremă ca tată, din pântecele unei virgine, va fi așezată alături de povestea nașterii Minervei din creierul lui Jupiter.”

Bertrand Russell scria în eseul său din 1927 intitulat „De ce nu sunt creștin” (Why I Am Not a Christian): „Ni se spune adesea că este foarte greșit să atacăm religia, deoarece religia îi face pe oameni virtuoşi. Așa mi s-a spus; nu am observat acest lucru.”

Unul dintre argumentele folosite adesea de către cei ce susțin îndoctrinarea religioasă din clasele primare, este acela că suntem o societate întemeiată pe valori creștine™ și de aceea, argumentează ei, este important ca elevii claselor primare să deprindă aceste valori pentru a deveni cetățeni morali. Mergând pe principiul acesta, nu cred că ne-ar fi greu să aflăm cum se numește religia mărturisitorilor de crime români și dacă sunt majoritari în cadrul populației închisorilor noastre, însă cu siguranță ar fi interesant de știut.

Religia și în particular creștinismul, au o lungă tradiție de a deturna valori comune umane și trăsături și de a le reîmpacheta ca fiind parte integrantă și invenție autentică a respectivului cult. A nu omorî și a nu fura nu sunt valori ce aparțin exclusiv creștinismului. Creștinii susțin din ignoranță că valorile societății în care trăim sunt marcă înregistrată a creștinismului. Este o practică foarte răspândită în monoteism și după cum sigur ați observat, toate religiile (inclusiv Islamul, cu a sa cărticică sfântă, Coranul), susțin că sunt purtătoarele adevărului absolut.

Căutând „valori creștine” pe duckduckgo, ixquick, google sau alt motor de căutare, găsesc rezultate cum ar fi:
– adularea lui Dumnezeu:
Matei 22:37 „Iubește-L pe Domnul, Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată mintea ta!”
– legământul căsniciei:
Matei 19:6 şi Marcu 10:9 „Așadar, ceea ce a unit Dumnezeu, omul sa nu despartă.”
– renunțarea la bunurile lumești:
Luca 12: 33- 34 „Vindeţi averile voastre şi daţi milostenie; faceţi-vă pungi care nu se învechesc, comoară neîmpuţinată în ceruri, unde fur nu se apropie, nici molie nu o strică. Căci unde este comoara voastră, acolo este inima voastră.”
Matei 19:21 „Dacă vrei să fii desăvârşit”, i-a zis Isus, „du-te de vinde ce ai, dă la săraci, şi vei avea o comoară în cer! Apoi vino, şi urmează-Mă.”
– iubirea necondiționată:
Matei 5:44 „Eu zic vouă: iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvîntaţi pe cei ce vă blesteamă, … ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.”

Cam acesta ar fi mesajul Woodstock hippie din cele 27 de cărți scrise în perioade diferite de către diverși autori, lansate sub forma antologiei Nu Foarte Noului Testament. Dacă nu pe aceste hituri, atunci care sunt acele valori pe care se presupune că ar fi clădită societatea noastră. Căutând în continuare pe preaputernicul și omniprezentul google, am găsit următoarele:
Obiective de atins potrivit valorilor crestine
1. Susținerea ideii de a deschide sesiunile de lucru ale parlamentului cu o rugăciune
2. Promovarea în educație a valorilor creștine/familiei tradiționale
3. Susținerea alocării de fonduri în mod egal pentru școlile de stat și cele creștine
4. Încurajarea părinților de a alege școli creștine
5. Protejarea oamenilor vulnerabili? Interzicerea eutanasiei
6. Protejarea vieții, salvarea copiilor? Interzicerea avortului
7. Susținerea integrității sexuale, opoziția în general față de homosexuali
8. Copiii au nevoie de o mama și de un tata? Respingerea adopțiilor de către homosexuali
9. Sprijinirea căsătoriei? Respingerea căsătoriilor și a recunoașterii oficiale a relațiilor dintre persoanele de același sex
10. Abrogarea legilor prin care se înlocuiesc orele de religie cu ore de educație etică seculară
11. Protejarea libertății de exprimare? Respingerea legilor prin care s-ar putea interzice calomnierea homosexualilor

Stați puțin. Acestea sunt valorile creștine pe care ne-am întemeiat societatea? Arată mai mult ca o listă de cumpărături a celor care fac lobby pentru creștinism, bigoți și înguști la minte. Care anume sunt valorile creștine din educație? Dacă ar fi fost vorba despre a învăța copiii să gândească pentru ei înșiși, atunci aș fi fost prima persoană care să militeze pentru aceste valori. Dar oamenii care știu să gândească critic și care analizează dovezile nu se califică drept buni „credincioși”, iar creștinii cunosc acest lucru. Iată o altă listă a valorilor creștine, hărăzită mie de către bunul google:

Reverență, înțelepciune, umilință, anduranță, servitudine, compasiune, încredere, pace, iertare, prietenie, justiție, speranță

Acestea sunt valorile și atributele care permit oamenilor să conviețuiască și care îi ajută să își îmbunătățească viețile și le oferă siguranță. Sunt instrucțiunile generice, adoptate și învățate de-a lungul secolelor, nefiind nimic inerent creștin, islamic sau budist în legătură cu ele. Am convingerea că exista prietenie și reverență în Sumeria, iertare în Babilonia, umilință în Egipt și fidelitate în căsnicie în Grecia, înainte de presupusa apariție a fiului zeului creștin într-un deșert din Orientul Mijlociu. Nu vă lăsați păcăliți de către încercările religiilor de a deturna idei comune și principii care servesc oamenilor de mii de ani și de a le reîmpacheta ca valori ce susțin ei că sunt piloni și invenții ale unei anumite credințe.

Aș argumenta nu numai că nu există niște „valori creștine” generice, dar noi oamenii secolului 21 avem nevoie de un cadru moral mai tolerant, mai deschis și mai bun decât cel al păstorilor, superior pseudoînțelepciunilor din epoca bronzului și regulilor societăților tribale. Sclavia, mutilarea genitală și uciderea oricui, de la copii până la „necredincioși” și falși profeți, sunt toate conținute în biblia creștină, însă nu acestea sunt părțile folosite de către prozeliți pentru a-i coopta pe copii în creștinism, astfel de aspecte fiind omise din motive strategice.

Ceea ce lipsește din cărțile sfinte ale diverselor religii și totodată ceea ce dovedește cât de puțin potrivite sunt aceste cărți pentru predarea moralității și a eticii în această epocă, este umanismul, care merge mai departe de conceptele „noi-împotiva-lor”, care privește dincolo de afilierile tribale sau religioase. Avem nevoie de predarea unor valori care consideră ca fiind natural și corect să nu discriminăm împotriva unei persoane în funcție de culoarea pielii, gen, religie sau orientare sexuală. Avem nevoie de o moralitate care nu se bazează pe amenințarea arderii veșnice în iad pentru a fi urmată și respectată. Cărțile sfinte ale religiilor monoteiste nu reușesc să se ridice la nivelul predării acestor importante valori de viată; niciodată nu au reușit să o facă.

Dacă avem o moștenire creștină, trebuie să ne îndepărtăm de ea. Există alternative mult mai umane, cu valori superioare celor iudeo-creștine. Umanismul secular, descris elocvent de către Paul Kurtz în diverele sale lucrări, este fără îndoială o alternativă viabilă. După cum bine spunea Hitch, „Don’t keep the faith!” sau în română – nu păstrați credința!

A se vedea și:
Umanismul Secular
Sunteți umanist secular?
Thomas Jefferson și religia
Ateism, Moralitate și Religie
Valorile Europei = valorile crestinismului?
Religia – denigrarea speciei umane

11 responses to “Nu există valori creștine

 1. ion 2013-06-25 at 19:27

  ‘umanismul’ asa cum il definesti tu ,din religios provine..mai degraba dintr-o distorsionare speciista,tipica ‘renasterii’ apusene (optimismul-‘omul e masura tuturor lucrurilor..bla, bla..) a invataturilor crestine. crestinismul reprezinta in esenta pesimismul.

  • Umanism Secular 2013-06-25 at 23:55

   ‘umanismul’ asa cum il definesti tu ,din religios provine..mai degraba dintr-o distorsionare speciista,tipica ‘renasterii’ apusene a invataturilor crestine.

   Ai naibii Apuseni! Ăștia fac parte din Occidentali, nu? Hai nu te supăra măi Ioane, că îți explic dacă vrei. Ideile umaniste probabil că sunt de-o seamă cu omu’. Cu siguranță unii filosofi antici indieni, chinezi, greci și romani (a nu se citi români), au exprimat idei umaniste acum peste 2500 de ani, când au sugerat că umanitatea este responsabilă pentru bunăstarea oamenilor și că moralitatea reiese din nevoia de a conviețui armonios. Deci umanismul nu ar putea să provină din ‘religios’ decât dacă încerci să îl redefinești tu…

   Înainte de a fi asociat cu secularismul, istoricul și filologul Georg Philipp Wilhelm Voigt a folosit cuvântul „umanism” pentru a descrie mișcarea ce înflorea în cadrul Renașterii Italiene și care avea ca scop reanimarea învățăturilor clasice; această definiție a căpătat o largă acceptare. În perioada Renașterii, în Europa de Vest, mișcările umaniste au încercat să demonstreze beneficiile învățăturii din surse clasice, precreștine sau din activități seculare, precum știința politică și retorica. Pe măsură ce mișcarea etică a contribuit la popularizarea cuvântului în anii 1930, termenul „umanism” a început să fie asociat cu naturalismul filosofic și secularismul și secularizarea societății. Primul „Manifest Umanist”, formalizat la Universitatea din Chicago în 1933, identifica Umanismul Secular ca ideologie ce îmbrățișează rațiunea, etica și justiția, în timp ce respinge dogma religioasă, supranaturalismul, pseudoștiința și superstiția ca baze ale moralității și ale luării deciziilor. International Humanist and Ethical Union (IHEU) și alte organizații îl descriu simplu ca Umanism, cu majusuclă și fără adjective descriptive: http://iheu.org/content/humanism-eight-letters-no-more

 2. Anonymous 2013-06-26 at 10:02

  Ce imi plac mie articolele astea despre religie,contestari ale crestinismului, biserici ,etc….
  In realitate ar trebuii sa vedem esenta lucrurilor pt. a le putea intelege,ar trebuii sa vedem cine este autorul, ce interese stau in spatele acestor articole,ce se castiga prin denigrarea valorilor crestine;
  Ca intradevar exista elemente care se folosesc de aceste valori crestine in interes propriu, NU neaga nimeni acest lucru ,au existat si vor exista,dar acestia sunt exceptii, ca la orice regula exista si exceptii.
  In incheiere as Recomanda pastor area valorilor,datinilor si crezurilor crestine, pentru ca nu mai asa pot sa existe si contestantari,care de fapt sunt niste exceptii,deci: Tolerati aceste articole !

  • Umanism Secular 2013-06-26 at 22:50

   Ce imi plac mie articolele astea despre religie,contestari ale crestinismului, biserici ,etc….

   La fel cum îmi plac mie oile religioase probabil…

   In realitate ar trebuii sa vedem esenta lucrurilor pt. a le putea intelege,

   Atunci să privim esența lucrurilor: decența umană nu se trage din religie, ci o precede. Nu există valori specifice doar creștinismului. Oamenii din întreaga lume sunt de acord (și au fost întotdeauna de acord) în legătură cu niște principii morale fundamentale (minciuna, furtul, crima sunt rele, generozitatea este bună, etc). Nu există „valori creștine”, decât dacă poate consideri că prejudecățile, ura și genocidul sunt „valori creștine”. A inventat creștinismul vreo valoare ce nu exista deja? Bineînțeles că nu, ci doar și-a pus eticheta pe orice valoare ce suna bine dintr-o listă deja existentă.

   Dacă îți e mai ușor cu exemple, cineva mi-a spus că sunt cel mai bun creștin pe care l-a cunoscut, deși sunt ateu. De ce? Pentru că sunt onest, sincer, respectuos și generos. Unui prieten i-a spus cineva că ar fi un bun musulman pentru că ține seama de aceleași valori: onestitate, sinceritate, respect și generozitate.

   ar trebuii sa vedem cine este autorul, ce interese stau in spatele acestor articole, ce se castiga prin denigrarea valorilor crestine;

   Cine este autorul? Nu contează cine este autorul – dacă cineva (oricine) susține X și după aceea scrie Y (unde Y este ceva ce subminează pe X), vei putea în mod legitim să scoți în evidență acel lucru (indiferent dacă ai sau nu idee cine este autorul). Putem avea o dezbatere după aceea dacă Y subminează într-adevăr pe X. Dar asta e o altă problemă. Voi prelua dintr-un comentariu anterior „interesele ascunse“ în spatele articolelor mele și ceea ce îmi doresc să câșțig, cu mențiunea că aceste lucruri nu s-au modificat. Una dintre problemele cele mai serioase ale societății umane în momentul de față, este inabilitatea oamenilor și/sau reticența lor în aplicarea scepicismului și a gândirii critice la variatele ideologii care concurează pentru timpul și atenția noastră. Susțin că cineva trebuie să adopte o părere pe bază de dovezi și argumente, că dogmele și ideologiile ar trebui testate în loc de a fi acceptate pur și simplu, pe bază de credință. Scepticismul este opusul credinței, a convingerii oarbe. Este căutarea onestă de cunoaștere, o metodologie puternică și pozitivă. Acestea sunt motivele mele: consider că putem, cu ajutorul rațiunii și al unui schimb deschis de idei, bunăvoință și toleranță, să progresăm spre a construi o lume mai bună pentru noi și copiii noștri.

   2011/12/06
   2011/12/09

   Ca intradevar exista elemente care se folosesc de aceste valori crestine in interes propriu, NU neaga nimeni acest lucru ,au existat si vor exista,dar acestia sunt exceptii, ca la orice regula exista si exceptii.

   Începe să devină rizibil. Avem participanți care încearcă să minimalizeze rolul jucat de religie în unele războaie și atrocități, folosind manevra „nu este chiar religia, ci omul folosind religia”. Religia este motivația, se pare că mulți uită acest lucru. Nu numai la scară mare, ci și la scară mică. Fără îndoctrinare, dogmă, exclusivism și fervoare, pe care le aduce religia, astfel de probleme sunt eliminate. Niciun scoțian adevărat se referă la o eroare logică informală, despre care îți recomand să citești.

   In incheiere as Recomanda pastor area valorilor,datinilor si crezurilor crestine, pentru ca nu mai asa pot sa existe si contestantari,care de fapt sunt niste exceptii,deci: Tolerati aceste articole !

   Combinația dintre tonul zeflemitor și semeție reprezintă o dovadă de îngâmfare specifică celor care pretind că se află în posesia adevărului absolut, iar atitudinile condescendente ale ignorantului sunt înfiorătoare. Tradiția religiei se distinge tocmai prin credința oarbă, ce nu este deschisă discuției raționale.

   Și că tot vorbeam despre valori, consideri ca fiind o valoare, un crez sau o datină creștină a nu scrie corect? Pentru că eu aș renunța numaidecât la greșelile de ortografie.

   Nu toate tradițiile merită să fie păstrate.

 3. Pingback: Anglia și Țara Galilor legalizează căsătoriile gay | Umanism Secular

 4. Pingback: Moralitate Religioasă | Umanism Secular

 5. Pingback: Religia este dăunătoare societății: atitudinea față de femei | Umanism Secular

 6. Om Preot 2014-07-25 at 07:08

  Este penibil cum extrageti ce aveti voi chef din crestinism si puneti Catolicismul in aceiasi oala cu cu Noi ortodoxi , noi nu am ucis din vina religiei (romanii ortodoxi din ardeal fiind victima inchizitiei si romanii in general de catre comunism ) este ingnorant istoric acest articol importat de la Americanii .
  Cat despre valorile crestine te contrazicii singur , Reverență, înțelepciune, umilință, anduranță, servitudine, compasiune, încredere, pace, iertare, prietenie, justiție, speranță cum le-ai enumerat nu au existat in antichitate , pot observa asta in societatea greaca si romana
  Si chestia de a gandii pentru ei insasi , va doare in cot de educatia copiilor , ca altfel ati ataca sistemul cretin facut de politicienii la intamplare , nu o simpla materie care prezinta identitatea noastra Ortodoxa , vretii sa le luati Identitatea Ortodoxa sa fie niste cretinii ca si in in vest care stau si bea se prostitueaza se drogheaza, YOLO mai ti minte?

  • Umanism Secular 2014-08-06 at 20:54

   Preoți creștin ortodocși împreună cu studenți la teologie au făcut parte din plutoanele de execuție ale gărzii de fier, precum și din cele implicate în asasinatele și progromurile antisemite.

   Patru din Decemvirii care l-au asasinat pe Mihai Stelescu erau studenți la teologie. Valerian Trifa, șeful studenților creștin ortodocși a fost unul dintre instigatorii progromului din 1941 de la București, când studenții la teologie au participat la demolarea sinagogilor evreiești. Printre ei se numărau și Teoctist Arăpașu (devenit ulterior patriarhul bor) și Bartolomeu Anania (devenit episcop de Cluj). 262 au fost condamnați atunci. Doar câteva exemple…

   Religia acționează ca motivator și divizor, justificare și catalizator. Biserica ortodoxă promovează propria versiune de naționalism ce subliniază rolul ortodoxismului în conservarea „identității românești”. Este valabil și pentru comentariul tău anterior, de pe postarea cu ateismul nu a omorât pe nimeni și sper să nu te mai aud cu ortodocșii cei mielușei.

   Începând cu 1920 ortodoxia s-a implicat în politica fascistă și antisemitism. Teologul de soi al vremurilor de atunci, Nichifor Crainic, promova în Gândirea ortodoxismul naționalist, în timp ce Nae Ionescu susținea că ortodoxismul este inseparabil de identitatea românească. Și că am adus vorba despre Garda de Fier, prin 2000, o întrunirea a unei organizații neonaziste române a fost organizată la Mănăstirea Sâmbăta de Sus în Făgăraș…

   Când zici voi la cine te referi mai precis? Creștin înseamnă în legătură cu sau care profesează creștinismul sau „învățăturile” sale. Creștinismul, al căruit adept te-ai declarat, este o religie monoteistă cu multe denominații. Biserica catolică, biserica ortodoxă răsăriteană si diversele denominații de protestantism fac parte din creștinism, adică din aceeași oală. Toate trei cred în aceleași aiureli, cu învierea unui anumit domn, cu 3 în 1 și altele, știi tu mai bine că ești ortodox, nu catolic. La fel de bine cum ai fi știut dacă te nășteai „la catolici”. Catolicismul împreună cu creștinismul ortodox răsăritean și oriental, precum și părți din anglicanism vor sărbători în curând „adormirea maicii domnului”. Same bullshit!

   De fapt, toate cele trei mari monoteisme, adică iudaismul, creștinismul și islamul (în ordinea apariției), sunt cam tot același bullshit. Aici intervine religiocentrismul tău, combinat cu etnocentrismul, europocentrismul, obscurantismul, separatismul tău dubios și alte infecții. Convingerea că religia unei persoane este mai importantă sau superioară altor religii este irațională. Asta ca să îți dau un răspuns cu privire la identitatea ta ortodoxă catolică din cauza căreia nu ai ajuns „prostituată drogată”, ca nenorociții de „vestici” (care au inventat internetul, batu-l-ar focu’). Vrei să spui că infecțiile astea ale tale trebuie inoculate copiilor pentru că altfel își pierd identitatea ortodoxă catolică sărăcuții… Nu își pierd nimic, dacă nu le speli creierele cu religia ta. Problemele apar atunci când supui un copil unei forme de abuz mental cum este cea propusă de tine.

   M-ai făcut să înțeleg mai bine la ce se referă „identitatea” asta a ta despre care vorbești. Ar fi odios să îndoctrinezi un copil cu așa ceva. Poate la școala de extremiști să bagi niște ortodoxism fundamentalist: https://umanismsecular.wordpress.com/2014/05/31/tribalismul-si-violenta-religioasa/

   Mergând mai departe, faci afirmația că în antichitate nu exista prietenie (la greci și romani mai precis)… Până când dumnezeu a făcut România și i-a dat cadou biserica ortodoxă răsăriteană, corect? Știai că mizeria de creștinism, originar din Orientul Mijlociu, cu începuturile într-o sectă evreiască de prin secolul 1, ajunsese până la sfârșitul secolului 4 biserica oficială de stat a Imperiului Roman? Te întreb pentru că ai zis „Antichitate” și sunt istorici care plasează căderea Imperiului Roman de Apus în 476. Mă rog, detalii… Ce mai contează când vorbești cu preoți…

   Să discutăm cu preotul despre variațiunile culturale ale prieteniei care nu exista în Grecia Antică… Prietenia a fost o temă de filosofie morală dezbătură intens de Platon, Aristotel și stoicism în general. În Grecia Antică, băi preotule, deschiderea în prietenie era văzută ca o creștere a sinelui. Aristotel scria, „Persoana excelentă are aceeași relație cu prietenul cum are și cu sine, din moment ce prietenul este un alt sine”. Philos este cuvântul folosit în Grecia Antică pentru prieten și iubit.

   Are sens să mai discutăm despre faptul că prietenia se întâlnește și la animale cu inteligentă ridicată? Nu, că ești prea preot și-mi tocesc tastele degeaba ca să zici dup-aia că e de la americani ce îți zic și de-aia nu e corect. Tu ai impresia că înțelepciunea e trademark creștin, atât de preot ești săracu’ de tine… Nu sunt convins că ai înțeles ceva din articol. Îți recomand să îl mai citești de câteva ori.

  • somebody1 2014-08-15 at 10:24

   Cred ca ai cam multe lacune legate de istorie daca iti imaginezi ca in antichitate nu existau acele valori umane, nu religioase (reverență, înțelepciune, umilință, induranță, servitudine, compasiune, încredere, pace, iertare, prietenie, justiție) cum le denumesti tu. Prietenia este o relatie umana naturala inclusa in natura sociala a omului. Spre exemplu: Cicero a scris esee inchinate aprecierii relatiei de prietenie . Daca ai fi citit din istoria romana ai fi observat ca acele valori erau apreciate in acel timp in Imperiul Roman, Grecia si alte locuri din antichitate. Sincer, ma indoiesc ca intelegi ceva despre crestinism daca nu stii nici macar istoria lui si de unde a aparut. Faptul ca tu confuzi valori umane universale cu valori religioase ma face sa realizez de faptul ca universul tau cultural este restrans doar la cele 3 carti de religie pe care le-ai citit in mod necritic. Faptul ca tu ai invatat ceea ce ti-a dat preotul mura in gura fara sa intelegi o noima din ce ti-a spus. In locul tau mi-ar fi rusine sa debitez asemenea ignoranta pe internet sau in viata reala. Fa-ti o favoare si pune mana pe o carte de istorie inainte de a mai deschide gura aiurea. Exista o vorba de duh pentru evenimentul asta: e mai bine sa tii gura inchisa si sa se suspecteze ca esti prost, decat sa o deschizi si sa inlaturi orice indoiala.

 7. Pingback: Irlanda legalizează căsătoriile gay | Umanism Secular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: