Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Ignoranța noastră se numește Dumnezeu


ecce deus: pârșul spinos

ecce deus: pârșul spinos

Cine l-a folosit pe dumnezeus în ultimele două secole pe post de explicație pentru diverse lucruri ce privesc natura și lumea fizică, a fost ignorant, dus cu pluta sau lipsit de onestitate. Istoria științei ne arată că nu ajungem nicăieri etichetându-ne ignoranța Dumnezeu. De ce este dumnezeu considerat ca fiind o explicație pentru orice? Nu este o explicație – este un eșec în a explica, o strângere din umeri, un „nu știu” mare și gras, îmbrăcat în spiritualitate și ritual.

Dacă o persoană îi atribuie lui Dumnezeu un lucru, înseamnă că nu are nici măcar o idee vagă despre ce vorbește, așa că îl atribuie unei zâne din ceruri, de neatins și de necunoscut. Ceri să ți se ofere o explicație în legătură cu proveniența tipului respectiv și sansele sunt să primești un răspuns vag, pseudofilosofic, despre cum a existat dintoteauna sau că se afla în afara naturii. Ceea ce bineînțeles că nu explică nimic…

De astăzi voi începe să utilizez „capul invizibil de pârș spinos dement” pe post de explicație pentru orice. Cum a început universul? Nu știu. Trebuie să fi fost capul invizibil de pârș spinos dement.
De ce avem conştiinţă? Capul invizibil de pârș spinos dement, bineînțeles.

Fugiți de preot, copii și nu păstrați credința!

Vezi și:
Dovezi ale creaționismului
Dumnezeul golurilor

10 responses to “Ignoranța noastră se numește Dumnezeu

 1. Cristi A. 2013-10-22 at 00:47

  Vă invit să vizionați un film despre ceea ce *vrea* să însemne realitatea pe care noi o percepem și de ce semnificația atributului Dumnezeu reprezintă o noțiune *denaturată* pe care biserica ne-a impus-o ca pe un adevăr religios: http://www.youtube.com/watch?v=_rhZCkfFOQU

  • Umanism Secular 2013-10-22 at 20:31

   Te invit să plimbi pârșul, împreună cu Harun Yahya, a cărui operă, așa cum este reprezentată pe site-ul său, nu se remarcă prin conținut inteligent, lăudabil și nici măcar original. Expunerea pe care o face sistemelor naturale complexe suferă distorsiuni, precum cea a lui Behe, datorită premisei arogante a design-ului.

   Articolele sale despre știință îi trădează ignoranța științifică, la fel cum articolele despre problemele societale îi trădează ignoranța etică. Retorica lor este simplistă: credința este baza unei societăți bune și a valorilor morale, iar lipsa credinței duce la o societate nașpa și sădește nonvalori. Chiar și pentru neinițiați, ar putea părea bizar.

   Cele mai distructive perioade ale istoriei sunt perioadele când religia era preponderentă. Țările și continentele cu cea mai mare concentrație de credințe religioase experimentează de asemenea cel mai grav retard științific, politic și economic, intoleranță și violență (incluzând, dacă mai era nevoie să menționez, țările islamice).

   Sau poate crezi și tu în superioritatea islamică și mutilarea genitală a femeii. Auzi ce-mi recomandă el mie! Harun Yahya… E grav fratele meu creaționist Cristi, e foarte grav. Eu îți recomand să iei măsuri. Poți începe cu Wikipedia, enciclopedia liberă.

   • Cristi A. 2013-10-22 at 21:08

    Nu vreau să intru într-o polemică cu tine, dar nu musulmanul Harun este subiectul documentarului, ci altceva/altcineva! 🙂
    Dacă nu poți înțelege cum se manifestă energia în acest plan de frecvență care crează iluzia unei *realități dense*, este strict problema ta (așa după cum am postat pe un alt topic, mintea noastră rațională este extrem de greu *de convins* că ceea ce ea știe și percepe ca fiind realitatea palpabilă, nu este altceva decât o percepție falsă)! Documentarul explică destul de clar, cu argumentele științei actuale, cum este creată percepția *realității înconjurătoare* de către organul uman numit creier…mie, cel puțin, îmi este clară imaginea iluziei în care existăm!
    Toate cele bune!

   • Umanism Secular 2013-10-23 at 22:12

    Nu vreau să intru într-o polemică cu tine

    Eu sunt pentru deschidere și discuție argumentată. Voi trage linie însă atunci când creaționistul ajunge să se învârtă în cercuri.

    nu musulmanul Harun este subiectul documentarului, ci altceva/altcineva

    Harun Yahya, pe numele său adevărat Adnan Oktar, este un creaționist extrem de naiv, care nu poate face deosebirea între animale reale și momeli de pescuit. Lucrul acesta m-a făcut să fiu foarte circumspect cu privire la ideea că mizeria de documentar mi-ar schimba fundamental poziția, mai ales că anunță acest lucru înainte să înceapă.

    Dacă nu poți înțelege cum se manifestă energia în acest plan de frecvență care crează iluzia unei *realități dense*, este strict problema ta

    Te-a absorbit rău pseudoștiința naivă a creaționismului, pe care o susține tipul acesta. Problema mea și sursa tristeții mele nu e incapacitatea de a înțelege cum se manifestă energiile imaginare din capul tău, ci faptul că există adulți (presupun că ești adult, după poză) care aleg să rămână ignoranți și acceptă astfel de insulte la adresa propriei inteligențe.

    Eu îl suspectez pe musulmanul Harun că-și cunoaște prea bine audiența și îi exploatează ignoranța în mod deliberat și cinic. Problema ta este că nu ești cu energia în același plan de frecvență cu lumea reală… Mai reglează-ți antenuța!

    așa după cum am postat pe un alt topic, mintea noastră rațională este extrem de greu *de convins* că ceea ce ea știe și percepe ca fiind realitatea palpabilă, nu este altceva decât o percepție falsă

    Te referi la comentariul de pe postarea cu motive pentru a crede în dumnezeu. Am răspuns comentariului pe care l-ai lăsat acolo.

    Documentarul explică destul de clar, cu argumentele științei actuale, cum este creată percepția *realității înconjurătoare* de către organul uman numit creier…

    Lipsa de onestitate și mascarada drept știință îmi provoacă repulsie. La 4:35 în partea a treia, ‘documentarul’ postulează ca fiind foarte evidentă existența creatorului suprem. Asta nu se cheamă știință. O ipoteză științifică trebuie să fie testabilă și falsifiabilă, printre multe altele…

    …mie, cel puțin, îmi este clară imaginea iluziei în care existăm!

    Realitatea nu este o iluzie, ciumpalacule naiv. Lumea fizică nu este o iluzie. Poate că nu este întocmai cum o percepem, dar ceea ce percepm noi nu este o minciună. Știința este metoda prin care eliminăm distorsiunile cognitive și erorile – știința și nu pseudoștiința creaționismului.

 2. ion 2013-10-23 at 09:32

  am vazut prima parte a ‘operei’ de pe iutub, cred si eu (adica sunt convins) de un adevar banal un truism prezent si in crestinism, evidenta simpla a faptului ca ‘lumea’ sau ‘universul’ sint perceptia simturilor noastre ,sunt doar iluzii ale creierului (ne arata ce este ‘programat’ sa ne arate..) inclusiv ceea ce idolatrizeaza unii ‘materialisti’..stiinta. ai murit, s-a terminat cu iluzia..

  • Umanism Secular 2013-10-23 at 22:39

   Mă Ioane, eu nu știu cine ți-a programat ție creieru’ prost. dar hai să îți explic eu ceva. Metoda științifică ne ajută să abordăm asimptotic adevărul despre realitate. Date noi ar putea oricând să pună la îndoială sau să infirme parțial unele teorii, însă știința se asigură că suntem în general mai puțin ‘pe lângă’ decât eram înainte. Dacă nu este suficient pentru unii oameni, atunci sunt liberi să vină cu o nouă metodă, însă a scorni bazaconii te asigur că nu este varianta câștigătoare. Așa că nu te mai lua de săracii materialiști și vino și tu cu o contribuție mai serioasă pentru societatea umană.

 3. Cristi A. 2013-11-17 at 23:28

  Este greu ptr o minte atât de *ancorată* în planul energiilor dense să discearnă că realitatea în care care crede că trăiește este *aia adevărată*…realitate pe care, de fapt, și-o formează prin răspunsul la stimulii externi care excită în permanență terminațiile nervoase ale organului numit creier. Cele 5 simțuri fizice stau la baza acestor stimuli externi și creierul uman procesează aceste informații primite. Ce-o fi atât de greu de înțeles? Tu crezi că doar Harun X a conștientizat și a afirmat asta? Te înșeli, stimabile! Apucă-te și caută, citește și încearcă să asimilezi noile informații și descoperiri ale oamenilor de știință referitoare la fenomenele fizice subtile, sub-atomice/cuantice și mai discutăm.
  Și mai doresc să fac o constatare: observ că jignești persoanele care nu judecă conform *raționamentelor* tale…asta denotă faptul că posezi un ego foarte dezvoltat și că dpdv spiritual ești *la pământ*, adică la nivel ZERO!
  Primește, din partea mea, o mare și totală compasiune! 🙂

  • Umanism Secular 2013-11-19 at 23:55

   Este greu ptr o minte atât de *ancorată* în planul energiilor dense să discearnă că realitatea în care care crede că trăiește este *aia adevărată*…realitate pe care, de fapt, și-o formează prin răspunsul la stimulii externi care excită în permanență terminațiile nervoase ale organului numit creier. Cele 5 simțuri fizice stau la baza acestor stimuli externi și creierul uman procesează aceste informații primite. Ce-o fi atât de greu de înțeles?

   Vreau o sursă (un link spre un site, pdf etc) pentru existența acestor „energii dense” despre care vorbești cu așa pasiune. Restul frazei nu are sens până nu ne lămurești și pe noi pământenii despre energiile descoperite de tine.

   Nu există vreo lucrare în literatura științifică în care să fie prezentată o definiție riguroasă și coerentă a informațiilor pe care le răspândesc prietenii tăi creaționiști și din cauza asta te întreb cam ce înțelegi tu prin alăturarea aceea de cuvinte.

   Încearcă un răspuns mai putin vag și neștiințific. Omul are vreo două duzini de simțuri (nu doar cinci), iar știința este metoda prin care eliminăm distorsiunile cognitive și erorile. Ți-am scris acest răspuns și acolo unde ai scris pentru prima oară prostia.

   Dacă mai reiterezi aceeași aberație (fără a încerca măcar să o susții) și o iei de la capăt pe alte pagini, ca un căpos, te voi tăia de la comentarii pentru lipsa onestității intelectuale. Ce-o fi atât de greu de înțeles?

   Și mai doresc să fac o constatare: observ că jignești persoanele care nu judecă conform *raționamentelor* tale…asta denotă faptul că posezi un ego foarte dezvoltat și că dpdv spiritual ești *la pământ*, adică la nivel ZERO!

   Trebuie să te înveți minte că prostia se taxează și nu poți să elucubrezi cu atâta nonșalanță. Nu vei primi înjurături, dar vei fi tratat cu o doză sănătoasă de ironie. Că așa sunt eu, mai spirituală…

   Primește, din partea mea, o mare și totală compasiune!

   Nu am nevoie de compasiune de la ciumpalaci. Mă descurc și fără mila unor neinstruiți scârboși, care simt nevoia să își afirme public marea și totala lor compasiune.

 4. Pingback: Ultimul partizan în viată și Biblia sa de oțel – cu Carmen Avram | Umanism Secular

 5. Pingback: Absența benevolenței în univers | Umanism Secular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: