Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Religia este dăunătoare societății: atitudinea față de femei


Hitchens și Națiunile Unite susțin că islamul este folosit pentru a justifica mutilări și modificări dureroase și nenecesare ale organelor genitale ale femeilor. Femeile sunt private de satisfacție sexuală pentru a descuraja adulterul, sunt obligate să se păstreze virgine până la căsătorie sau să își reconstruiască himenul pentru a da impresia de virginitate.

Există rapoarte conform cărora Islamul încurajează pedepsirea femeilor care au fost violate, după cum dovedește un caz de viol din Arabia Saudită, în care victima a fost condamnată la o pedeapsă de 90 lovituri de bici, pentru că s-a urcat într-o mașină cu un bărbat străin.

În unele țări islamice, femeilor le este îngrădită libertatea de mișcare, sunt pedepsite dacă își expun brațele sau glezna, sunt lipsite de educație, li se interzice să conducă mașini sau să concureze cu bărbații pentru un loc de muncă. În caz de viol, femeia este de cele mai multe ori cea pedepsită aspru, fiind considerată parte vinovată pentru respectiva infracțiune.

Este pur și simplu autodistructiv pentru orice comunitate să-și discrimineze jumătate din populație. Aceste atitudini și practici învechite ar trebui contestate – așa cum vedem în Iran, unde femeile sunt în prima linie a luptei pentru democrație și libertate.

Dar nu numai în islamul fundamentalist femeile sunt tratate ca inferioare – ci și în creștinismul fundamentalist (creștinism ortodox, catolicism, mormoni etc). Procesele vrăjitoarelor din perioada inchiziției creștine (1480-1800) se terminau adesea cu torturarea sau omorârea presupusei vrăjitoare. Unele dintre ele au fost inspirate de versete din Vechiul Testament, Exodul 22:18, unde se recomandă: „Pe vrăjitori să nu-i lăsaţi să trăiască!”. Aceste procese erau nedrepte, vrăjitoria era nedovedită, iar procesele erau în general folosite pentru a pedepsi femei independente și asertive, ca moașele sau activistele.

România este un stat secular și nu are o religie de stat, însă majoritatea cetățenilor sunt creștini (81.04% conform recensământului din 2011, dintre care 7% merg săptămânal la biserică). Creștinismul ortodox răsăritean (sau ce înțelege omul simplu de la țară atunci când aude cuvântul religie prin aceste părți ale lumii), deși nu în comuniune totală cu cel oriental, este întru totul de acord cu privire la poziția inferioară a femeii în societate și predă în consecință „necurăția femeii”. Mai mult decât atât, femeia este considerată „murdară” în perioada menstruației…

Levitic 12:2 „Grăieşte fiilor lui Israel şi le zi: Dacă femeia va zămisli şi va naşte prunc de parte bărbătească, necurată va fi şapte zile, cum e necurată şi în zilele regulei ei.”

După cum spune povestea, Yahweh evită sfidarea și cererea de egalitate din partea unei femei, creând-o pe Eva din coasta (o parte nesemnificativă a anatomiei umane) lui Adam. Pe lângă crearea Evei din coasta lui Adam și instituirea astfel a autorității bărbatului, Biblia consolidează această idee prin rolul Evei în ispitirea lui Adam și în „căderea omului”. După ce a mâncat fructul interzis din „Pomul Cunoașterii”, Adam este întrebat de către Yahweh dacă își recunoaște fapta, iar el răspunde:

Geneza 3:12 „Femeia pe care mi-ai dat-o să-mi fie alături mi-a dat din rodul pomului și am mâncat”

Yahweh o blesteamă pe Eva, spunând:

Geneza 3:16 „Voi mări foarte mult durerea din timpul sarcinii tale. Cu mari dureri vei naște copii și dorința ta se va ține după soțul tău, iar el va stăpâni peste tine.”

Fapta Evei a adus moartea în lumea umană, dar și în lumea animală. Eva este versiunea ebraică a Pandorei. Spre deosebire de toate celelalte religii din acea zonă geografică, iudaismului îi lipsesc preotesele și îngerii femei, dezavuând astfel orice noțiune de putere sau divinitate derivată din principiul feminin.

I Cor. 11:3 „Dar voiesc ca voi să ştiţi că Hristos este capul oricărui bărbat, iar capul femeii este bărbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu.”

I Cor. 14:34-35 „Ca în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea. Iar dacă voiesc să înveţe ceva, să întrebe acasă pe bărbaţii lor, căci este ruşinos ca femeile să vorbească în biserică. ”

I Tim. 2:11-14 „Femeia să se înveţe în linişte, cu toată ascultarea. Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită. Căci Adam a fost zidit întâi, apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.”

Deut. 22:20-21 „Iar dacă cele spuse vor fi adevărate şi nu se va găsi feciorie la fată, atunci fata să fie adusă la uşa casei tatălui ei şi locuitorii cetăţii ei să o ucidă cu pietre şi să o omoare, pentru că a făcut lucru de ruşine în Israel, desfrânându-se în casa tatălui său. Şi aşa să stârpeşti răul din mijlocul tău.”

Buna dragoste creștină de modă veche! Religia iubirii… Și dacă nu există urme de sânge pe așternuturile din noaptea nunții, omorâți mireasa!

Lupta pentru drepturile femeilor a fost întotdeauna o luptă împotriva religiei. Nu le puteți nega femeilor drepturile de bază, pentru ca mai apoi să pretindeți că de fapt vă apărați libertatea religioasă. Dacă se vrea ca femeile să câștige un statut bine-meritat de ființe umane în această lume, este în primul rând necesar să recunoaștem că Biblia nu este altceva decât o carte străveche de fabule, care a ținut în viață practicile sexiste ale antichității. Biblia, ca și orice altă carte de mitologii, ar trebui privită ca o curiozitate și nu ca un set de învățături care trebuie urmate. Civilizația a avansat doar mulțumită compasiunii și rațiunii umane. Femeile vor fi acceptate ca și egale atunci când aceste calități vor prima în locul religiei. Separarea bisericii și statului este absolut esențială pentru obținerea drepturilor femeilor și nu numai.

Dacă dai femeilor posibilitatea să controleze ritmul reproducerii, dacă le scoți din ciclul reproducerii la care natura și unele doctrine religioase le-au condamnat, totul va înflori în acel mediu, nu doar bunăstarea, ci și educația, sănătatea și optimismul. S-a incercat în Bangladesh, s-a încercat în Bolivia și a funcționat! Și funcționează tot timpul! Numiți o religie care încurajează astfel de practici sau le-a încurajat vreodată! Oriunde privești în lume și încerci să elimini cătușele ignoranței, ale bolii și ale prostiei din femei, în mod invariabil clerul se va opune. Leacul pentru sărăcie are un nume: emanciparea femeilor.

Vezi și:
FEMEIA şi BISERICA Ortodoxă. De ce femeile au MAI PUŢINE DREPTURI decât bărbaţii în Casa Domnului
Religia și Sărăcia
Nu există valori creștine
Moralitatea
Moralitate religioasă

Fundația Moralității – Naturală sau Supranaturală

13 responses to “Religia este dăunătoare societății: atitudinea față de femei

 1. Ioan 2013-12-11 at 10:20

  tu habar nu ai ce inseamna ‘crestinismul ortodox rasaritean’ dovada este ca folosesti citate aiurea din Biblie si tetegrama ‘Yahweh’ dar sa trecem peste limitele tale..muierile astea lesbiene care agreseaza fizic si verbal (tangente cu linsajul) niste crestini ti se par suficient de ’emancipate’? vezi clipul.. http://inliniedreapta.net/lavedere/biserica-argentiniana-atacata-de-avortisti/

  • Umanism Secular 2013-12-12 at 23:57

   tu habar nu ai ce inseamna ‘crestinismul ortodox rasaritean’

   Cum să nu!? Am citit pe Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_orthodoxy
   Dacă nu e adevărat ce scrie acolo, te invit să îmi explici mai pe larg. Altfel este la fel cum ți-aș spune eu ție că habar nu ai ce înseamnă creștinismul ortodox răsăritean. Ca să îți explic pe înțelesul tău: afirmațiile goale nu înseamnă nimic (logică circulară pe care orice religios o poate urmări).

   dovada este ca folosesti citate aiurea din Biblie si tetegrama ‘Yahweh’

   Dovada sunt două:
   1. Citatele astea „aiurea”, folosite de mine, sunt chiar din bibilica ortodoxă (google it!). Poate ai tu o variantă distilată, mai puțin aiurea.
   2. Tetegrame folosești tu, nu eu! Termenul „Dumnezeu” corespunde tetragramei ebraice YHWH; transliterarea acestei tetragrame mai cunoaște și formele YHVH, JHVH sau JHWH. Variante de pronunție și transcriere pot fi: Iahve, Iahveh, Iahweh, Yahwe, Yahweh, Yahoweh, Iehova. Oricum, ar trebui să reiasă din context că este vorba despre omulețul invizibil din ceruri. Nu crezi?

   dar sa trecem peste limitele tale

   Să trecem peste încercarea ta patetică.

   muierile astea lesbiene care agresează fizic si verbal (tangente cu linsajul) niste crestini ti se par suficient de ‘emancipate’? vezi clipul..

   Cu un lucru sunt de acord: chiar dacă au avut autorizația ministerului culturii din țara lor pentru manifestația lor pașnică, atunci când aceasta începe să degenereze în scris cu marker-ul pe ziduri, atunci nu mai este deloc OK. Nu este OK să scriem pe ziduri sau să desenăm mustați de Charlie Chaplin pe fețele bieților băieți creștini apostolici, chiar dacă milităm pentru drepturile omului, pentru a promova recunoașterea valorii de sine, respingerea comportamentelor impuse de o dogmă învechită și patriarhală sau cultivarea unor valori care sunt adesea oprimate de religie (cum ar fi libertatea de expresie, egalitatea de șanse, renunțarea la discriminare și violență în numele domnului fără nume). https://umanismsecular.wordpress.com/2011/10/20/religia-insulta-catre-demnitatea-umana/

   Modul în care au făcut-o este criticabil și sunt convins că vor fi luate măsuri legale corespunzătoare împotriva scrisului pe biserică, îndesatului sânilor în fețele bieților preoței rugăcioși sau ce au mai făcut ele și prietenii lor, diavolii progresivi. Norocul clădirii care fusese asaltată de lesbienele topless, că se rugau preoțeii în jurul ei și au apărat-o, canalizând puterea domnului prin lacrimile și palmele lor împreunate, altfel cine știe ce nenorocire s-ar fi întâmplat… Poate lesbienele și travestiții ar fi deturnat patru avioane ca să intre cu ele în casa domnului. Cine știe? Dumnezeu știe!

   Dar nu îți trebuie multă carte pentru a putea realiza că emanciparea muierilor nu duce implicit la vandalism. Dai vina pe emanciparea femeilor, când de fapt muierile astea lesbiene, care agresează cu sânii lor obraznici, își cereau drepturile ce oricum li se cuvin. Și dacă trebuie neapărat să alegem, atunci te las pe tine. Vezi clipul: https://www.youtube.com/watch?v=Gl-q8dARtDQ La sfârșit îmi zici tu ce preferi: țâțele anecdotice ale muierilor lesbiene feministe în fața ta misogină sau „contribuțiile” aduse de religie speciei umane.

   Eu am ales deja: Rodney Carrington – Show Them To Me

 2. Ioan 2013-12-13 at 08:25

  .1.’am citit pe wikipedia’ bravo tie, este un argument ‘forte’ din pacate in ortodoxia rasariteana NU se foloseste termenul ‘Yahweh’ daca tu il folosesti automat iesi din contextul ‘ortodoxiei’ iar ‘demonstratia’ devine irelevanta. poti verifica empiric participant (de curiozitate, macar) la o slujba ortodoxa.. 2.in ‘eastern othodoxy’ Biblia e doar o parte a Traditiei (cam 1%) nu neaparat partea relevanta (VT) iar citatele NU sunt scoase din context. daca le scoti din contextul lor automat esti paralel(a) cu tema.(iar in contextul veterotestamentar si barbatii sunt necurati Lev 15:14,13) 3. nu am afirmat ca ’emanciparea’ femelor duce implicit la ‘vandalism’ (aici ai aplicat un straw-man) ci doar ca una din variantele radicale ale ’emanciparii’ duce spre extremism..4 tu realizezi in ce situatie sunt, io? incerc un dialog (ma amuza dialogurile cu atei pafaristi) si/sau dau explicatii unei/unui anonim despre care nu stiu nice macar daca este barbat sau femeie sau…unei fantome electronice, cum ar veni.

  • Umanism Secular 2013-12-14 at 01:59

   1. „Am citit pe Wikipedia” poate fi considerat un argument forte în comparație cu „așa cred” sau „am citit în bibilică”. Prefer să aud că cineva s-a documentat înainte de a-și da cu părearea despre un subiect, în loc să am de-a face cu persoane care își înfundă urechile și sunt imune la cunoașterea acumulată de către specia noastră în ultimii 2000 de ani. Indiferent cum vrei tu să-i zici lu’ Marele Șef de Trib și cât îți dorești acest lucru, demonstrația tot nu va deveni irelevantă, așa cum nici doctrina creștină nu devine mai morală.

   2. Nu ne-ai explicat de ce ar fi mai puțin misogină denominația ortodoxă în cauză, în urma comentariului tău. Vrei să insinuezi că restul dogmei ortodoxe nu suferă de aceleași probleme? Prea ortodoxul Cleopa ne ajută să facem puțină lumină în cazul acesta, cu vorbele-i pline de ură: http://ur1.ca/g6u8p

   Ce mi se pare tulburător este că îmi atragi atenția asupra unor citate care chiar asta transmit în contextul de unde au fost scoase și pleci fericit la plimbare fluierând nevinovat. Un alt lucru stupid este să te bucuri, neadresând problema femeilor, că și bărbații sunt „necurați” conform aceleiași credințe absurde. Milioane de oameni încă au impresia că își pot justifica întru totul acțiunile sau credințele, cu un pasaj din biblie sau coran, fără să supună îndoielii rațiunea din spatele citatului sau implicațiile morale.

   Pe cei sceptici față de credințele unor păstori (care știau mai puțin despre lumea în care trăim decât un copil de 5 ani în prezent) îi acuzi că sunt „parfariști”, dar când vorbești cu certitudine în absența sau chiar în ciuda dovezilor, tu cum te numești?

   3. Însemnă că nu știi ce este un om de paie sau că uiți de la mână pân’ la gură. Sau poate chiar amândouă simultan. Iată întrebarea stupidă și tendențioasă din comentariul tău inițial: „muierile astea lesbiene care agresează fizic si verbal (tangente cu linsajul) niste crestini ti se par suficient de ‘emancipate’?” Detractezi de la conținut și încerci să maschezi sensul propriilor afirmații.

   4. Realizez că ai un handicap religios, dar situația în care ești sau te simți te privește și nu are legătură cu dezbaterea propriu-zisă. Nu ți-a cerut nimeni să dai explicații pe blogul meu. Sunt și așa destui comentatori tupeiști, mult prea siguri în legătură cu prostiile pentru care își tocesc tastele. Și nu contează cine este autorul – dacă cineva (oricine – fată sau băiat) susține X și după aceea scrie Y (unde Y este ceva ce subminează pe X), vei putea în mod legitim să scoți în evidență acel lucru (indiferent dacă ai sau nu idee cine este autorul). Putem avea o dezbatere după aceea dacă Y subminează într-adevăr pe X.

   Religia este ca fotbalul. Toată lumea își dorește să creadă că echipa gazdă este specială, doar pentru că s-au născut în oraș cu echipa respectivă.

 3. Ioan 2013-12-13 at 10:37

  ps
  cat despre ‘omuletul invizibil din ceruri’-fara nume propriu, aflandu-se in afara ‘materiei’ a Universului material cunoscut, prefer o abordare academica a termenului platonician ‘epeikena tes ousias’ dincolo de fiinta, rezulta ca ‘dincolo de fiinta’ nu se mai afla in tema pluralitatii fiintelor ci este omniscient, deci NU pot exista mai multe fiinte dincolo de Fiinta.dar nu ma pot abtine sa observ (cu o doza de rautate intrinseca) ca o astfel de abordare a ‘omuletului’ vine de la cineva care NU este cababil sa urmareasca o argumentatie precum cea pe care o infiereaza este mai clar asa?

  • Umanism Secular 2013-12-14 at 00:42

   Abordare academică? Este o abordare, într-adevăr, însă departe de a fi academică. Prietenul tău invizibil este adesea postulat, mai ales de către teologii moderni și misticii cu pretenții academice, ca existând în afara sau dincolo de (sau ca sursă) a Universului.

   Am o problemă cu definirea oricărui dumnezeu ca situându-se în afara Universului, deoarece Universul se referă la „totalitatea existenței”, ceea ce înseamnă că nimic nu poate exista în afara Universului. Cu toate acestea, deși ceva poate exista în afara cosmosului nostru sau a regiunii noastre de Univers, eroarea teologică de aici constă în eșecul de a înțelege că dacă exista lucruri dincolo de cunoașterea noastră (sau după cum se pretinde, chiar în afara logicii noastre) atunci în mod necesar ele ne sunt necunoscute și nedovedite.

   Treaba asta contează pentru că dacă ar exista într-adevăr o explicație pentru lucruri sau o putere dincolo de Univers (sau mai bine spus dincolo de cosmos) posibilitățile sunt numeroase. Chiar dacă existența unui dumnezeu nu este imposibilă din punct de vedere logic, ea ar fi doar una dintre multele posibilități și este dincolo de experiența, cunoașterea și datele de care dispune societatea umană în prezent să poată afla varianta adevărată dintre aceste posibilități.

   Întrucât nu avem informații și date cu privire la ce s-ar putea întâmpla dincolo de Univers (fiind dincolo de puterea noastră de observație și dincolo chiar de aplicabilitatea principiilor noastre științifice), nu putem dovedi și cunoaște astfel de lucruri. Deci, asemenea speculații sunt complet nedovedite, nesusținute și nesubstanțiale. Deoarece există atâtea posibilități, nu e doar nerezonabil, ci de-a dreptul ilogic să crezi pe deplin orice astfel de speculații metafizice sau să sari la credința în Dumnezeu, să nu mai vorbim de acceptarea fără rezerve a unei versiuni particulare de religie.

 4. cititorcrestin 2014-11-10 at 18:25

  Femeile care au avut o contribuţie majoră în răspândirea creştinismului, de-a lungul vremii, au fost uitate de către Biserică, susţine un studiu realizat de un academician englez de la Universitatea din Manchester, informează Phys.org.
  Profesorul Kate Cooper a ajuns la concluzia ca această contribuţie importantă a femeilor din primele două secole a fost neglijată de Biserică. Analiza efectuată de Cooper a dus la identificarea a zeci de femei creştine care au influenţat decisiv răspândirea creştinismului.
  Femei precum Lidia din Filipi, Perpetua din Cartagina sau Tecla din Iconium se află în lista femeilor ignorate menţionată de Cooper. Academicianul britanic consideră că un moment decisiv în schimbarea atitudinii față de femei a fost convertirea lui Constantin cel Mare, eveniment care a condus la instituționalizarea creștinismului şi, implicit, numirea episcopilor bărbați ca oficiali guvernamentali, femeile fiind pur și simplu șterse în mod intenționat din istoria creștinismului. „Femeile au predicat Evanghelia în mod regulat în primele două secole ale creștinismului, și în unele comunități ele au efectuat si botezuri. Aceste femei-sfinți care au avut o prezență radicală și puternică în perioada bisericii timpurii au fost ascunse în istorie”, a menționat Cooper.
  Este trist, ca o religie, care a început cu o mamă și minunatul său Copil, a trebuit să aibă dificultăți în a aminti și onora contribuția femeilor, a concluzionat academicianul britanic.
  Misoginismul creștin, moștenire a Evului Mediu?
  Dacă la începuturile ei, noua religie creștină a fost o promotoare a egalității femeilor cu bărbații, cu timpul nu a mai preluat încărcătura revoluţionară a mesajului lui Iisus Hristos, susţine și EVZ. Spre exemplu, jurnaliștii cotidianului românesc îl menționează pe Marbode de Rennes, care în secolul XII, într-o diatribă extrem de violentă, considera femeia „cea mai rea dintre capcanele întinse de diavol” şi „rădăcină a tuturor viciilor”. Chiar şi calitatea sufletului femeilor era socotită inferioară celei masculine. De aici şi părerea că Dumnezeu ascultă cu precădere rugăciunile bărbaţilor.
  Prin contrast, atitudinea lui Iisus față de femei a fost cu totul inovatoare. S-a înconjurat de femei, le-a considerat egale bărbaţilor din jurul lor. Însă, în ciuda egalității conturate de evanghelii, Biserica n-a putut trece de practicile și tradițiile societății. Structurile patriarhale ale evreilor și greco-romanilor, dar și tradiția intelectuală a filosofilor greci, nu au permis proclamarea egalității dintre femeie și bărbat, constată şi Historia.ro.
  Mulți istorici au fost preocupați să înțeleagă cauzele care au condus la erodarea rolului femeii în creștinism. „Frica în Occident” este probabil cea mai cunoscută lucrare a lui Jean Delumeau. Analizând fricile colective ale societăților din Europa Occidentală, concluzia istoricului francez este că Europa a fost mult timp dominată de intense psihoze colective, printre care şi frica de femeie, ca reprezentant al Diavolului pe pământ. Delumeau ne spune că marginalizarea femeii în cultura creștină a fost accentuată și de ideea sfârșitului lumii iminent, căreia i s-a asociat exaltarea virginității, a castității și, bineînțeles, de interpretarea masculinizată a păcatului originar. Delumeau conchide că „era în firea lucrurilor ca o epocă atât de înfricoșată de Judecata de Apoi, de diavol și de acoliții săi să dea o nouă dimensiune fricii milenare provocate de cel de-al “doilea sex”.
  Pe de altă parte, încercarea de a repoziționa femeia în cadrul societății creștine a determinat ca sub impulsul mișcărilor feministe lucrurile să fie împinse într-o altă extremă. Battany Hughes, expert în istorie antică, a numit femeile „sângele care a dat viață creștinismului”. Considerând că acestea au avut un rol dominant în dezvoltarea creștinismului, mai important chiar decât bărbații, specialistul în istorie antică se întreba „cine știe dacă nu cumva Dumnezeu a fost femeie?”. Aceasta se dorea a fi o întrebare care să spulbere două milenii de creștinism.
  Interdicțiile, uneori ciudate, care se mențin în unele confesiuni creștine față de femei pot fi rezultatul perpetuării unei mentalități cu totul străine de spiritul învățăturilor lui Hristos. Faptul că modelul feminin este încadrat între extreme, marginalizare, pe de o parte, expunere radicală, pe de altă parte, ar trebui să rămână un avertisment nu doar pentru teologii creștini, ci pentru toți cei a căror percepție despre creștinism a fost deformată de concepții eronate, perpetuate de-a lungul secolelor.

 5. Pingback: Teologie feministă | Umanism Secular

 6. Pingback: Teologie feministă | Umanism Secular

 7. Anonim 2016-04-10 at 10:28

  Acest articol este si interesant dar scrie si purul adevar. Eu am intalnit aceste citate in Biblie. In ciuda faptului ca ortodoxismul fie el apusean sau rasaritean se inchina Maicii Domnului , femeia nu are nicio legatura si niciun merit fata de religie .Ei i se cer multe insa ea este pusa la zid, criticata si sacrificata mai rau ca un animal!

  • Umanism Secular 2016-04-19 at 22:32

   Acest articol este si interesant dar scrie si purul adevar.

   The whole truth and nothing but the truth.

   Eu am intalnit aceste citate in Biblie.

   Culmea!

   In ciuda faptului ca ortodoxismul fie el apusean sau rasaritean se inchina Maicii Domnului , femeia nu are nicio legatura si niciun merit fata de religie .

   Creștinismul ortodox include un mare număr de tradiții legate de Eterna Virgină Maria. Persoanele ortodoxe cred că ea a fost și rămâne virgină înainte și după nașterea lui Cristos. O poveste pe care n-ai vrea s-o auzi de la fiica ta…

   Nu pot crede că Isus a fost născut de virgina Maria mai mult decât cred că Krishna a fost născut de virgina Devaka, Horus de virgina Isis, Mercur de virgina Maia sau Romulus de virgina Rhea Sylvia. După cum ajută să demonstreze și exemplele de mai sus, partenogeneza în niciun caz nu poate constitui o dovadă pentru paternitatea divină sau pentru adevărul predicilor ulterioare. Cuvântul ebraic almah, însemnând femeie tânără, pare să fi fost tradus greșit din legenda originală în cartea lui Isaia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Isaia_7:14).

   Creștinismul ne insultă inteligența, precum și moralitatea înnăscută, insistând să credem absurdități care se trag din mitologia pagână și barbară.

   Ei i se cer multe insa ea este pusa la zid, criticata si sacrificata mai rau ca un animal!

   Wonder Woman este un model de urmat mai bun ca Maria, iar construcția din jurul Fecioarei Mariea este unul al bisericii patriarhale, care căuta să țină femeile pasive și pure.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: