Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Dumnezeul lui dumnezeu


„În multe culturi se obișnuiește să se spună că Dumnezeu a creat Universul din nimic. Dar in acest fel, răspunsul este doar amânat. Dacă am dori să investigăm întrebarea cu îndrăzneală, ar trebui bineînțeles ca următoarea interogație să fie: Dar Dumnezeu de unde vine? Și dacă decidem că nu avem un răspuns, de ce să nu economisim o etapă, concluzionând că universul a existat dintotdeauna?” – Carl Sagan, Cosmos, pagina 257

Teiștii au susținut mult timp că zeii lor nu au o sursă sau altfel spus, sunt „fără cauză”. Au folosit acest tip de explicație pentru a evita un regres infinit. Toma de Aquino, un renumit teolog, a pledat pentru această poziție folosind „argumentul din contingență”. Este de fapt o reiterare a „Primei Surse” sau a „Cauzei Necauzate” din filosofia lui Aristotel. Acest argument eșuează înainte de a demonstra ceva, pentru că nu se bazează pe nimic, fiind o simplă speculație despre ființe a căror existentă nu a fost probată concret nici până în zilele noastre.

Cum aș putea lua în serios un raționament care pare să se bazeze doar pe imaginația bogată a teiștilor? Ideea că Universul ar fi fost creat de către un zeu aparține infantilismului speciei. Nu s-a descoperit nicio dovadă pentru „Prima Sursă” și au trecut mii de ani de când Aristotel a formulat argumentul. Este momentul să renunțăm la fanteziile religioase. Lawrence Krauss, în prelegerea „Un Univers din nimic”, explică niște mecanisme prin care Universul ar putea fi necauzat. Spre deosebire de elucubrațiile teiste, ele se bazează pe observație și pe știință testabilă.

Un cunoscut om de știință (unii spun că ar fi fost Bertrand Russell) a susținut la un moment dat o prelegere publică despre astronomie, descriind modul în care pământul se rotește în jurul Soarelui, iar Soarele la rândul său se rotește în jurul centrului unei vaste aglomerări de stele, pe care o numim galaxia noastră. La sfârșitul prelegerii, o bătrânică din spatele sălii s-a ridicat și a spus: „Ceea ce ne-ai spus este o prostie. Lumea e de fapt o farfurie așezată pe spinarea unei broaște țestoase imense.” Savantul a zâmbit superior înainte de a răspunde: „Și broasca țestoasă pe ce stă?” „Ești foarte isteț, tinere, foarte isteț” a răspuns bătrânica. „Dar sunt țestoase până jos!”
https://en.wikipedia.org/wiki/Turtles_all_the_way_down

Advertisements

4 responses to “Dumnezeul lui dumnezeu

 1. Cristi A. 2013-12-18 at 01:32

  După vocabularul foarte pestriț la adresa celor care nu-ți împărtășesc *umanismul secular*, nu credeam că ești O CIUMPALACĂ…mă rezum în a constata că există și femei ciumpalace și ca o caracteristică definitorie de caracter, și foarte *prost-crescute*! Inteligența (auto-indusă) pe care o afișezi atât de *superior* în răspunsurile pe care le dai celor care au alte opinii față de ale tale nu denotă altceva decât asemănarea ta cu cei care propovăduiau superioritatea rasei ariene…de unde să știe ei, săracii (sic!), că se va naște o ciumpalacă care (nu-mi cer scz ptr cacofonie) le va călca cu brio pe urme?! 🙂
  1. După Eveniment, vei alege să rămâi ancorată în realitatea dimensională 3D atât de dragă suflețelului tău…99.99% așa va fi! Evident, vei fi la fel de *umanist-seculară* ptr că memoria îți va fi resetată și nu-ți vei mai aminti nimic din această viață atât de nereușită dpdv al evoluției spirituale…să fii sănătoasă, dragă ciumpalacă! Vei experimenta același mod de viață, în altă zonă a Universului, pe o altă planetă cu viață 3D, până când vei înțelege că există o Sursă…indiferent cum se numește ea! 🙂
  2. Dacă, prin absurd, vei alege să îți ridici frecvența de vibrație a corpului fizic astfel încât să urci în 4D și apoi în 5D, vei realiza că tot umanismul ăsta secular de care dai dovadă este un mare fâs! Noi te vom iubi și atunci, ptr că te considerăm un suflet în căutarea Cunoașterii! 🙂
  3. Nu te obosi să-mi răspunzi…*răsfoind* în 10-15 min postările tale de câteva luni de zile încoace și văzând că nu prea ai cititori cu care să dialoghezi într-un mod civilizat, m-am convins că ți-e mult mai ușor să tipărești virtual umanismul tău secular decât să scrii un jurnal pe câteva mii de coli de hârtie. E adevărat, hârtia și consumabilele folosite ptr a scrie costă! Pe cine mai *fericeai* tu cu epitetele de *ciumpalac, prost, incult*, etc, etc, dacă doar pereții neînsuflețiți ai camerei erau martorii *științei* tale, nu-i așa?! 🙂

  PS: Evenimentul este atât de aproape, încât nici n-ai crede! 🙂

  • Umanism Secular 2013-12-20 at 00:39

   După vocabularul foarte pestriț la adresa celor care nu-ți împărtășesc *umanismul secular*, nu credeam că ești O CIUMPALACĂ…mă rezum în a constata că există și femei ciumpalace și ca o caracteristică definitorie de caracter, și foarte *prost-crescute*!

   Nu mi-ai răspuns dacă îți place de Hitler și dacă îi respecți credința lui Osama. Îți recomand un experiment: http://www.physicsclassroom.com/mmedia/optics/bp.cfm. Cineva care se uită la pahar din stânga, ar putea spune despre creion că e rupt. Cei mai mulți dintre noi vom spune că nu este. Doar una dintre aceste afirmații poate fi adevarată – creionul a fost fie rupt, fie întreg în momentul fotografierii. Oamenii au diverse păreri și de multe ori pretind că „adevărul tău” și „adevărul meu” pot fi diferite, dar sunt ambele corecte, susținând că adevărul este doar o chestiune de opinie. Ai mai susținut și în alte comentarii că îi admonestez pe nedrept pe sărăcuții cărora nu le împărtășesc opiniile. Da, este o problemă de opinie, dar ceea ce contează de fapt e dacă opinia respectivă este corectă sau greșită.

   Dacă există vreo idee în acest articol pe care o contești, dacă ai dovezi și ești capabil să argumentezi că e greșită, atunci te invit să faci acest lucru, încercând să eviți limbajul vag, digresiv și pseudoștiințific. În caz contrar, să-mi pupi curul de ciumpalacă, un cur foarte bine crescut dealtfel.

   răspunsurile pe care le dai celor care au alte opinii față de ale tale nu denotă altceva decât asemănarea ta cu cei care propovăduiau superioritatea rasei ariene…

   De unde reiese așa ceva? Răspunsurile mele denotă fix inversul a ceea ce încerci tu să insinuezi. Scepticismul este opusul credinței, al convingerii oarbe. Este căutarea onestă de cunoaștere, o metodologie puternică și pozitivă. Și nu există vreo societate în istoria lumii care să fi suferit vreodată pentru că oamenii erau prea raționali. Secularismul promovează și asigură un teren neutru, unde niciun gen, nicio ‘rasă’, religie sau sexualitate, nu au un drept natural de supremație asupra celorlalte.

   1. Faci referire la un eveniment (nu se știe care), postulat de către tine cu un nivel al certitudinii de 99,9%. Ți-am explicat că este o idee stupidă și încerci în continuare să îți impui un punct de vedere neargumentat. Resetarea memoriei? Pe ce te bazezi când faci astfel de afirmații ridicole?
   2. De ce te limitezi cu „frecvența de vibrație” la 5D și nu 60D, 700D? De ce ești așa limitat, dragă creaționistule condescendent Cristi? Eu nu sunt un idiot mistic, așa că încerci degeaba să îmi vinzi bazaconii pentru care nu ai nicio dovadă.
   3. Ba uite că m-am obosit! Dar tu le-ai răsfoit cam repede…

   În cele din urmă, aici e vorba despre liberatea mea de exprimare pe un blog pe care îl citește cine vrea, dacă vrea, așa cum ai făcut-o tu. Îmi pare sincer rău, dacă te deranjează așa de mult faptul că nu suntem toți trepanați și că unii dintre noi aleg să își fac bloguri pe wordpress. Așa cum ai tu voie să bați câmpii pe bloguri, așa am și eu voie să scot în evidență acest lucru. O altă încercare slabă, omule de paie. Nu uita că eu lucrez cu materialul clientului. Zâna Măseluță să te aibă în pace!

   later edit: înlăturat referință către comentariul altei persoane

 2. Ioan 2013-12-20 at 13:24

  sa avem pardon.. eu (care semnez @ Ioan) NU sunt persoana care semneaza @ Cristi A. sunt alta persoana cu alte orientari religioase ( dar tot ‘misogin jegos’ dupa standardele tale). atentie la confuzii, draga..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: