Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Sărbători Seculare – Solstițiul de Iarnă


Solstițiul de iarnă
21-22 Decembrie (pentru emisfera nordică)

Solstițiul de iarnă a fost sărbătorit sub o formă sau alta de milenii întregi. În emisfera nordică, solstițiul de iarnă este adesea corelat cu diferite zile „sfinte” religioase. Religiile păgâne au asociat solstițiul de iarnă cu schimbări de viață semnificative, strâns legate cu Universul și cu soarta, ce determină viitorul și afectează prezentul celor vii. Această semnificație poate fi de asemenea întâlnită în emisfera sudică, unde solstițiul de iarnă are loc în iunie.

Pentru împătimiții științei, solstițiul de iarnă este un eveniment astronomic interesant, care oferă posibilitatea de a sărbători ceea ce am reușit să învățăm despre cosmos și oportunitatea de a ne delecta în entuziasmul explorării spațiului și al complexitătii Universului.

Solstițiul de iarnă marchează acea zi în care există cea mai puțină lumină solară față de orice altă zi din an. O numim, în mod uzual, cea mai scurtă zi din an. Pe de altă parte, solstițiul de vară este ziua cu cea mai multă lumină solară (cea mai lungă zi).

Solstițiul de Iarnă la Stonehenge

Originea serbării solstițiului

„Solstițiu” provine din două cuvinte latinești: sol (care înseamna Soare) și sistere (a determina să stea nemișcat). Anotimpurile sunt determinate de două caracteristici ale planetei noastre:
1) o înclinare de 23.5° a axei pământului determină o rotație a acestuia, asemenea unui giroscop, indicând în mod continuu într-o direcție fixă – spre zona din spațiu apropiată Stelei Polare;
2) Pământul se învârte continuu în jurul Soarelui pe o orbită eliptică o dată la 365.25 zile solare.

Ca rezultat, pentru jumătate de an, emisfera sudică este mai expusă la Soare decât emisfera nordică, iar pentru cealaltă jumătate a anului, reversul este adevărat. La amiază, în emisfera nordică, Soarele apare mai sus pe cer în timpul verii și mai jos în timpul iernii, atingând altitudinea maximă în ziua cu cele mai multe ore de lumină; această zi se numește solstițiu de vară și e de obicei pe 21 iunie – prima zi de vară.

Cea mai mică altitudine se înregistrează pe 21 decembrie în emisfera nordică și pe 21 iunie în emisfera sudică. Atunci e solstițiul de iarna – prima zi de iarna, când orele de întuneric sunt cele mai multe.

Iarna era o perioadă foarte grea pentru aborigeni in epoca preistorică. Odată cu sfârșitul perioadei de recoltare, triburile trebuiau să trăiască din alimentele depozitate și de pe urma animalelor pe care le vânau. Oamenii se îngrijorau când Soarele dătător de viață cobora tot mai mult pe cer cu fiecare amiază. în cele din urmă, se temeau că s-ar putea să dispară complet, lăsându-i în întuneric permanent și frig extrem. Odată cu trecerea solstițiului de iarnă și cu înălțarea Soarelui pe cerul amiezii, aveau motiv de sărbătoare că au văzut Soarele recăpătându-și puterile. Au mai rămas multe luni de vreme rece înaintea dezghețului de primăvară, dar își dădeau seama că revenirea sezonului cald este inevitabilă. Din acest motiv, conceptele de nastere și moarte/renaștere au fost asociate cu solstițiul de iarnă. Aborigenii nu aveau instrumente elaborate pentru a-l detecta, dar erau capabili să observe ușoara înălțare a traiectoriei Soarelui după câteva zile de la solstițiu, astfel încât serbările se organizau în jurul datei de 25 decembrie.

Solstițiul de iarnă poate fi un moment de a face schimb de cadouri cu temă științifică/educativă, de a trimite prietenilor și familiei felicitări cu ocazia solstițiului, de a împărtăși experiențele de liber cugetător și de a socializa prin mâncare și distracție.

Sărbătoarea romană a saturnaliilor (Saturnalia) era un banchet de o săptămână în luna decembrie, ce includea și celebrarea solstițiului de iarnă. Romanii sărbatoreau de asemenea prelungirea zilei după solstițiu, închinându-se la Mitra, un zeu persan antic al luminii.

Vezi și:
https://umanismsecular.wordpress.com/2011/11/09/ziua-carl-sagan/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: