Umanism Secular

"Nu susţin doar că religiile sunt variante ale aceluiaşi neadevăr, ci şi că influenţa bisericilor, precum şi efectele credinţei religioase, sunt fără îndoială nocive" – Christopher Hitchens

Suferință fără credință


Pesemne că ar exista o percepție conform căreia în absența religiei nu am avea uneltele necesare pentru a oferi sprijin și mângâiere atunci când este necesar. Nu există zei. Nu există o putere supremă și nici vreo cale miraculoasă de a face durerea să dispară. Nu există decât compasiune între oameni. Este tot ceea ce putem oferi.

Propun să găsim speranță reală, în loc să ne lăsăm înșelați de o minciună, chiar dacă ne face fericiți. Consolările oferite de religie pot fi substituite de tihnă și speranță obținute pe alte căi.

Mai mult decât atât, ar trebui să fie absolut evident faptul că modul în care o anumită idee te face să te simți nu constituie un argument pentru veridicitatea ipotezei respective.

„Faptul că un credincios este mai fericit decât un sceptic nu este mai relevant decât faptul că un om beat este mai fericit decât unul treaz.”

-George Bernard Shaw.

Te poți confrunta cu moartea fără minciunile vieții de apoi. Viața continuă după moartea unei rude sau a unui prieten. Și eu îmi amintesc de oameni când trăiau și ce noroc am avut să îi am atunci. Pot retrăi momentele bune și tăria de caracter adusă de relația cu ei. Amintirile rămân, chiar dacă prietenul/ruda nu mai este.

Viața este finită și fiecare moment trebuie prețuit. Cu toții murim, așa că felul în care ne trăim viața este ceea ce contează. Pentru că dupa ce mor cei dragi, s-a terminat. Arată-le în fiecare zi cât ții la ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: